President van de Nederlandsche Bank vindt belastingstelsel ‘onnodig complex’

Afbeelding: ANP

Het Nederlandse belastingstelsel is „onnodig complex”. Dat heeft president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) gezegd in een speech tijdens de jaarlijkse accountantsdag. Hij verwees daarbij naar stokpaardjes als de hypotheekrenteaftrek en belastingvrij sparen voor pensioenen.

Dergelijke regelingen werken verstorend op macro-economisch gebied. Door die prikkels, die er ook voor bedrijven zijn, loopt de Staat nu inkomsten mis. Bovendien is de belasting op arbeid nu relatief hoog. Als het belastingstelsel eenvoudiger was, zou de loonbelasting omlaag kunnen en zou er meer draagvlak zijn, denkt het hoofd van de centrale bank.

Een belastinghervorming is volgens Knot dan ook belangrijk om te zorgen dat de Nederlandse economie kan blijven groeien. Andere punten waar naar moet worden gekeken, zijn onder meer de verhouding tussen flexibele en vaste arbeid en een hervorming van het pensioenstelsel. Ook de verduurzaming van de economie moet hoog op de agenda staan, aldus de DNB-baas.

Door ANP

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen