Video: Waterput van Berg en Terblijt verplaatst voor nieuwe inrit naar marktplein

De waterput op het marktplein van Berg en Terblijt is vrijdag een paar meter verplaatst. Een metershoge kraan heeft de put opgetild en iets verderop weer voorzichtig neergezet op een nieuwe fundering.

Daarvoor is de onderkant van de put eerst ingepakt in een stevig korset van stalen profielen. De put, die in 2008 door vrijwilligers is gebouwd, moest op de oude plek plaatsmaken voor de nieuwe inrit naar het marktplein.

Verschillende ‘bouwers’ van de put zijn naar het verplaatsen van de waterput komen kijken. „Ik ben blij dat ze het zo hebben aangepakt”, zegt timmerman Hub Essers. „Ze hadden de put ook kunnen afbreken en daar opnieuw kunnen opbouwen”, vult Jan Curfs aan. „Maar op deze manier blijft het onze put.”

De oorspronkelijke put stond nog een paar meter verderop. Die was zestig meter diep, weet Hub In de Braekt van het kernoverleg Berg en Terblijt te vertellen. De put, die destijds met de hand was uitgegraven, is later afgedekt met een betonnen plaat.

Onder de nieuwe put zit geen gat naar diepere lagen met grondwater.

Door René Willems

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen