Dagje heggenvlechten voor plezier en natuurrijk landschap

Kom mee een dagje heggenvlechten. Niet alleen leuk, maar ook mooi. Afbeelding: Stichting Heg&Landschap

Wie een dagje het eeuwenoude boerenambacht heggenvlechten wil uitvoeren, kan op zaterdag 7 december deelnemen aan de cursus van 9.30 tot 15.00 uur bij Theo Pierik en Steffie van Lokven aan de Crixhoek 1 in Stramproy.

Deelnemers hoeven geen ervaring te hebben. Wie aan het begin van de dag start als groentje, kan aan het einde een stuk heg vlechten. Het heggenvlechten is een eeuwenoud ambacht dat vooral bedoeld was om vee in de weiden en wild uit de akkers te houden. Sierstijlen werden ook bij kastelen, hoeven, kerken en kloosters toegepast. Het heggenvlechten was bijna verdwenen door de introductie van het prikkeldraad ruim 100 jaar geleden. Sinds 15 jaar worden er in Nederland weer heggen, vaak meidoornheggen, gevlochten. Er zijn zelfs kampioenschappen, er is een gilde, een vereniging en het ambacht is sinds 2014 erkend als immaterieel, cultureel erfgoed. Een gevlochten heg is mooi om te zien en is effectief om vee in en honden uit de wei of akker te houden. Een gevlochten heg helpt ook insecten, zangvogels en tal van andere dieren als schuil- en broedplaats en voorziet in voedsel. Langs een heg kunnen dieren zich bovendien verplaatsen. Aanmelden voor de heggenvlechtcursus van een dag kan via www.heggen.nu en www.hegenlandschap.nl

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Weert