Honden tijdelijk aan de lijn in deel Brunssummerheide

Natuurmonumenten laat de Brunssummerheide begrazen. Afbeelding: Natuurmonumenten

Het Heksenberggebied op de Brunssummerheide wordt van 25 tot en met 29 november begraasd door een schapen- en geitenkudde. Daardoor is het tijdelijk geen hondenlosloopzone.

Natuurmonumenten laat gedurende een week haar kudde vrij grazen, dus zonder gebruikelijke elektrische omheining. Het onderhoud aan de natuur wordt door de organisatie als zeer noodzakelijk omschreven. „De heide kan in 10 jaar tijd een saai dennenbos worden”, zegt een woordvoerder.

De schapen eten opkomende grassen weg en snoeien heideplanten. Enkele geiten worden ingezet omdat ze opgroeiende struiken en bomen zoals prunus opvreten. „Zo houden we de zeldzame heide vitaal en kan de bezoeker ’s zomers genieten van prachtige paarse velden.”

Opjagen

Hondeneigenaren wordt met nadruk verzocht hun huisdier in het Heksenberggebied aan te lijnen. „De honden kunnen instinctief de schapen opjagen. Bijtincidenten zijn niet uit te sluiten.” Voor een vrije begrazing is gekozen omdat schapen bij onrust de hekken kunnen inrennen.

Buiten deze begrazingsweek is het los laten lopen van de honden toegestaan.

Door Stefan Gillissen

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Heerlen