Een huis kopen wordt voor ‘Jan Modaal’ steeds moeilijker in Nederland

Afbeelding: Getty Images

Jan Modaal moet hard zoeken, wil hij in Nederland nog aan een koophuis komen. Het aanbod van betaalbare woningen is gering, meldt hypotheekbemiddelaar De Hypotheker op basis van eigen onderzoek.

De modale eenverdiener, die volgens De Hypotheker een bruto-inkomen van 32.700 euro per jaar verdient, kan momenteel uit slechts 4,3 procent van alle huizen op de woningsite Funda kiezen. Dan gaat het om woningen van maximaal 150.000 euro.

Lees ook onze serie over de huizenmarkt

De situatie is het meest nijpend in de provincies Utrecht en Noord-Brabant waar nog geen 2 procent van het woningaanbod binnen het bereik van Jan Modaal valt. In de noordelijke provincies als Groningen, Friesland en Drenthe en ook in Zeeland valt nog wel wat te kopen. Daar is 10 tot 20 procent van het woningaanbod betaalbaar voor de modale eenverdiener.

Voor een doorsnee huishouden met twee kostwinners, met een inkomen van 62.500 euro, zijn meer mogelijkheden. Zij kunnen uit ongeveer een derde van het totale woningaanbod kiezen. Dat zijn woningen waar een prijskaartje van maximaal 300.000 euro aan hangt.

Door ANP

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen