Een superfeestelijke hazelnootijstaart voor de kerst

Deze ijstaart kun je al ruim voor de kerst klaarmaken. Afbeelding: Studio Philippi

Langzaam komen de kerstkriebels. De kerstboom krijgt weer zijn vaste plek. Playlisten worden gedownload. En ook het kerstmenu begint langzaam vorm te krijgen.

Het succes van een ontspannen kerst zit ’m in de voorbereiding. Ik gedij het best bij een goede planning. Het kerstmenu is bepaald, de wijnen zijn geproefd - dat hoeven geen serieuze grote wijnen te zijn - en geen spannende dingen hoeven meer op het vuur te gebeuren als de gasten binnenkomen.

Boodschappen haal ik zoveel mogelijk ruim van tevoren. Al weken voor kerst ligt de koelkast vol met gezouten roomboter, flesjes met mijn favoriete dressings en mooie potten chutney voor bij de kaas. In de voorraad staan potjes kappertjes en amarenen op siroop geduldig op de kerstdagen te wachten. In de diepvries liggen gerookte zalm en verse ravioli.

Kies ook voor het dessert een recept dat goed voor te bereiden is. Want wie wil na een paar gangen en heel wat glazen wijn verder nog uitgebreid in de keuken sabayon kloppen? Mijn dessertgeheim is een ijstaart. Zo’n taart staat niet alleen gul en superfeestelijk, maar kun je ook nog eens 1-2 weken van tevoren maken en goed verpakt in de diepvries bewaren.

Hazelnootijstaart met amaretto

Bereidingstijd: 30 minuten + 4 uur wachten

Voor: 8-10 personen

Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Ingrediënten:

6 dunne plakken cake, zonder korst

150 gram hazelnoten

2 eieren

2 eidooiers

150 gram suiker

500 ml slagroom

4 eetlepels amaretto (amandellikeur)

gemalen kaneel

- springvorm van 20 cm doorsnede, bakpapier, mixer

Bereiding

Leg op de bodem van de springvorm een royaal vel bakpapier. Zet de rand erop en sluit de vorm. Zet ook tegen de binnenkant van de vorm een reep bakpapier. Leg de plakken cake op de bodem van de vorm; snijd de plakken bij zodat de hele bodem is bedekt.

Hak de hazelnoten grof. Rooster ze in een droge koekenpan goudbruin. Schud ze op een bord.

Doe de eieren, de dooiers en de suiker in een hittebestendige kom. Zet de kom op een pan met heet water (= au bain-marie). Zorg dat de kom het water niet raakt. Klop de eieren met de mixer in 5-10 minuten dikromig en lichtgeel. Neem de kom van de pan en klop het eimengsel nog 2 minuten.

Klop de slagroom lobbig, bijna stijf. Spatel de slagroom, de likeur en 125 gram hazelnoten luchtig door het eimengsel.

Schenk de ijsbasis op de cakebodem. Laat de ijstaart in de diepvries in circa 4 uur bevriezen.

Neem de ijstaart zo’n 10-15 minuten voor het serveren uit de diepvries. Verwijder de vorm en het bakpapier en zet de taart op een mooie schaal. Strooi de rest van de geroosterde hazelnoten en een beetje kaneel over de ijstaart.

Een superfeestelijke hazelnootijstaart voor de kerst
Janneke Philippi. Foto: Studio Philippi

INFO

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. Zie ook www.jannekephilippi.nl

Door Janneke Philippi

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen