Speciaalzaak Robert Knops al 65 jaar in Geleen

  • Robert Knops en zijn team.

Deze week vierde eigenaar Robert Knops het 65-jarig bestaan van zijn vijver en aquarium speciaalzaak aan de Rijksweg Noord in Geleen. De zaak die hij overnam van zijn vader.

Hoe is de zaak ooit gestart?

„Zo’n 85 jaar geleden startte mijn opa, Casper Knops, in Sittard een bedrijf in groenten, zaden en pootgoed. De zaak ging van vader op zoon. Mijn vader startte in 1954 deze zaak in Geleen. Maar ook vier andere kinderen van Casper hebben zaken geopend in Heerlen, Born, Sittard en Geleen. Deze zaak is als enige overgebleven.”

Speciaalzaak Robert Knops al 65 jaar in Geleen
Robert samen met zijn moeder en vader die de zaak aan de Rijksweg Noord 65 jaar geleden startte. Foto: Robert Knops

Maar inmiddels is het een ander bedrijf. Hoe is dat gekomen?

„We zijn ondernemers dus gaan mee met de tijd. Mijn vader startte deze zaak als dierenspeciaalzaak. Sinds mijn zeventiende werk ik hier al. Door de jaren ben ik me gaan specialiseren op het gebied van vissen en met name vijvers. In 1991 heb ik de zaak van mijn vader overgenomen.”

Is het vak door de jaren ook veranderd?

„Absoluut. Vroeger zaten vissen in een vissenkom en dat is met de kennis van nu dierenbeulerij. Het belangrijkste is dat het water schoon blijft en in beweging is. Met een goede pomp, de juiste vijver of aquarium en bijpassende vissen en voer is dat te realiseren.”

De vijvers achterom zijn wel grotendeels leeg. Hoe kan dat?

„Het vijverseizoen is afgelopen. In februari reis ik naar Israël om nieuwe vissen aan te schaffen. Vanaf april zijn ze dan hier te koop. Dan begint de drukte. Zelfs bekende Nederlanders komen hier over de vloer, ik mag alleen niet vertellen wie. Wel dat de waterpartijen van GaiaZoo afkomstig zijn van ons.”

Heb je het 65-jarig bestaan nog gevierd?

„Niet groots. Er staan nog steeds meer waterplanten dan boeketten in de winkel. We hebben wel voor de klanten een actie bedacht waarbij ze in december in een tombola kans maken op prijzen die wij en onze leveranciers ter beschikking stellen.”

Door Paul Dolhain