DSM-topman Sijbesma vertrekt na 21 jaar bij chemieconcern

Bron © AD

Feike Sijbesma. Afbeelding: EPA

Topman Feike Sijbesma verlaat DSM. Hij legt op 15 februari komend jaar zijn taak als bestuursvoorzitter neer na bijna 13 jaar aan het roer te hebben gestaan van het speciaalchemieconcern. Sijbesma werkt 21 jaar bij DSM. Hij werkte voor die tijd bij Gist-brocades dat in 1998 door DSM werd overgenomen.

Sijbesma blijft nog tot mei volgend jaar betrokken bij het bedrijf om de overgang soepel te laten verlopen. De taken van de zestigjarige Sijbesma worden overgenomen door bestuurders Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze. Matchett is momenteel de financieel directeur van de onderneming. De Vreeze is als operationeel directeur aan DSM verbonden. Het gedeelde leiderschap zullen zij met hun huidige rollen combineren.

Sijbesma laat de reden van zijn vertrek ongewis en zegt op een ander moment over nieuwe stappen in zijn loopbaan uit te weiden. De scheidend topman zegt in een verklaring het een voorrecht te hebben gevonden om DSM zo lang te dienen. President-commissaris Rob Routs stelt dat DSM onder leiding van Sijbesma is getransformeerd tot een gezond, krachtig, duurzaam en innovatief bedrijf.

Sijbesma maakt zich al jaren hard voor duurzaamheid en wil zich daar ook in het vervolg van zijn carrière voor blijven inzetten. Volgens hem kunnen bedrijven het zich niet permitteren om maatschappelijke trends en risico’s te negeren, omdat ze dan problemen kunnen krijgen met het aantrekken van talent of kunnen stuiten op consumenten die het bedrijf links laten liggen. „Dan verlies je je bestaansrecht.”

Hij is ook een groot voorstander van CO2-beprijzing voor bedrijven. Volgens hem is dat noodzakelijk omdat bedrijven een bijdrage moeten leveren aan de klimaatdoelen van Parijs.

Geraldine Matchett

DSM-topman Sijbesma vertrekt na 21 jaar bij chemieconcern
Geraldine Matchett. Foto: DSM

Geraldine Matchett (1972) heeft naast de Franse ook de Britse en de Zwitserse nationaliteit. Na de middelbare school studeerde ze fysieke en menselijke geografie aan de universiteit van Reading en daarna duurzame ontwikkeling in Cambridge. Ook is ze accountant. In 2004 trad ze in dienst bij de Zwitserse dienstverlener SGS Group, waar ze uiteindelijk werd benoemd tot financieel topvrouw (CFO). In 2014 maakte Matchett de overstap naar DSM, waar ze Rolf-Dieter Schwalb opvolgde als CFO..

Dimitri de Vreeze

DSM-topman Sijbesma vertrekt na 21 jaar bij chemieconcern
Dimitri de Vreeze. Foto: DSM

Dimitri de Vreeze (1967) studeerde bedrijfseconomie aan de universiteit van Groningen en finance & control in Maastricht. Sinds 1990 is hij in dienst van DSM, waar hij eerst diverse financiële functies bekleedde om daarna over te stappen na de salesmanagementorganisatie van de multinational. In 2010 werd hij zakelijk directeur van DSM Resins om in 2013 door te stromen naar de DSM-directie (managing board), waar hij onder meer verantwoordelijk is voor de materialentak.

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen