Groot vooroordelen-interview met burgemeester Désirée Schmalschläger van Gemeente Leudal

Afbeelding: John Peters

Van de 31 Limburgse burgemeesters zijn er 12 vrouw. Daarmee heeft Limburg landelijk het hoogste percentage (39 procent) vrouwelijke burgemeesters. In een groot interview sprak De Limburger met drie vrouwelijke burgemeesters, waaronder Désirée Schmalschläger van de Gemeente Leudal.

Désirée Schmalschläger komt in 2002 namens GroenLinks in de gemeenteraad van De Bilt, als fractievoorzitter en ook vicevoorzitter van de gemeenteraad. In 2010 wordt ze benaderd om wethouder van de gemeente Heilo te worden. Nog eens drie jaar later verruilt ze die baan voor het burgemeesterschap van Nuth. Als die gemeente begin 2019 wordt opgeheven, krijgt Schmalschläger de functie van waarnemend burgemeester in Geldrop-Mierlo. Sinds 3 september van dit jaar is ze burgemeester van Leudal.

Na haar benoeming hoort Schmalschläger in Leudal ‘vooral van oudere dames’ dat ze het zo fijn vinden dat er nu een vrouwelijke burgemeester is. „Blijkbaar zien ze het als een verworven recht voor vrouwen, maar ik word niet blij van zo’n opmerking. Ik vind dat vervelend. Raar. Ik doe het ook altijd met een grapje af. Dan zeg ik bijvoorbeeld: ‘Er zijn ook heel onaardige vrouwen. Dus of je nou zo blij moet zijn.’”

Lees hier het hele interview met burgemeester Désirée Schmalschläger.

 

Door Paul Bots

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Leudal