Groot vooroordelen-interview met burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz van Gemeente Meerssen

Afbeelding: John Peters

Van de 31 Limburgse burgemeesters zijn er 12 vrouw. Daarmee heeft Limburg landelijk het hoogste percentage (39 procent) vrouwelijke burgemeesters. In een groot interview sprak De Limburger met drie vrouwelijke burgemeesters, waaronder Mirjam Clermonts-Aretz van de Gemeente Meerssen.

Mirjam Clermonts wordt in 1990 lid van de VVD en komt uiteindelijk ook namens die partij in de gemeenteraad van Landgraaf. In 2002 wordt ze er wethouder. Het is de latere minister-president Mark Rutte die zegt dat ze eens aan een burgemeestersloopbaan moet denken. In 2006 lukt dat. Ze wordt burgemeester van Onderbanken. In 2015 maakte ze de overstap naar de gemeente Meerssen. Ze is de langstzittende vrouwelijke burgemeester van Limburg.

Gouverneur Bovens noemt de huidige groep van burgemeesters in Limburg een prettige club. Of dat het gevolg is van het toenemend aantal vrouwen, durft hij niet te zeggen.

Clermonts is daar echter heel stellig in. De toename van het aantal vrouwen heeft de sfeer in de groep ten positieve beïnvloed. Er is minder haantjesgedrag. „Het absolute mannelijke gedrag van ‘sterker, groter stoerder, meer en beter’ is door de komst van de vrouwen zachter geworden. Wij kunnen, als we dat authentiek doen, met een paar woorden een angel uit een discussie krijgen. Niet omdat het probleem dan voorbij is, maar omdat het anders aangevlogen wordt. Ik heb het overleg met iedere vrouw die erbij kwam zien verbeteren.” Overigens heeft de toename van het aantal vrouwen de uiteindelijke besluitvorming niet veranderd, denkt Clermonts.

Lees hier het hele interview met burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz.

Door Paul Bots
Meerssen