Groot vooroordelen-interview met burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo

Afbeelding: John Peters

Van de 31 Limburgse burgemeesters zijn er 12 vrouw. Daarmee heeft Limburg landelijk het hoogste percentage (39 procent) vrouwelijke burgemeesters. In een groot interview sprak De Limburger met drie vrouwelijke burgemeesters, waaronder Wilma Delissen-van Tongerlo van de Gemeente Peel en Maas.

Wilma Delissen (VVD) wordt in 1999 wethouder in de Brabantse gemeente Laarbeek. Enkele jaren later kan ze als kabinetschef bij de gemeente Gennep aan de slag. In 2004 wordt Delissen gevraagd als interim-wethouder voor de gemeente Heeze-Leende. Twee jaar later wordt ze benoemd tot burgemeester in Grave. In 2010 wordt Delissen burgemeester van de nieuwe fusiegemeente Peel en Maas. Ze is samen met Mirjam Clermonts een van de meest ervaren vrouwelijke burgemeesters in Limburg.

Er solliciteren minder vrouwen, maar de vrouwen die reageren op een burgemeesterspost voldoen wel sneller aan alle eisen dan de mannelijke sollicitanten, is de overtuiging. Vrouwen twijfelen sneller aan zichzelf. Vragen zich af of ze wel aan het functieprofiel voldoen. Dus áls ze schrijven, zijn ze ook meteen een serieuze kandidaat.

Dat vrouwen terughoudender zijn om te solliciteren, heeft ook een nadeel, waarschuwt Delissen. Want de tijd dat je als vrouw nadrukkelijk werd gevraagd om te reageren op een vacature, is voorbij. Als je niet solliciteert, doe je niet mee. En dan moet je achteraf ook niet zeuren dat je het niet bent geworden, voegt ze daar volledigheidshalve nog aan toe.

Lees hier het hele interview met burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo.

Door Paul Bots

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Peel en Maas