ABN Amro sluit per direct 470 geldautomaten vanwege gewelddadige plofkraken

Bron © AD

Het filiaal van ABN Amro in Landgraaf was in juli van dit jaar nog doelwit van een plofkraak. Afbeelding: Luc Lodder

ABN Amro heeft per direct ongeveer 470 geldautomaten in het land tijdelijk gesloten. De noodmaatregel is nodig vanwege een toename aan gewelddadige plofkraken, stelt de bank. Het geld is uit de machines gehaald.

De afgelopen periode heeft er een nieuwe golf aan gewelddadige plofkraken plaatsgevonden. Deze ontploffingen hebben vooral ‘een bepaald type geldautomaat’ van ABN Amro getroffen en veroorzaken angst en onrust bij omwonenden en ondernemers.

Leeg gehaald

Vorige week heeft ABN Amro al enkele tientallen van dat type tijdelijk gesloten, meldt de bank. In de afgelopen dagen heeft ABN Amro de rest leeg gehaald.

Het gaat in totaal om zo’n 470 automaten verdeeld over heel Nederland; ongeveer 380 van ABN Amro en 90 ex-ABN Amro-automaten die de afgelopen tijd zijn omgebouwd tot een geldmaat.

Grote zorgen

De automaten van dit type waren structureel doelwit bij plofkraken door criminele bendes. ,,Het escalerende geweld bij criminaliteit baart grote zorgen. In de hele samenleving zijn daarvan de gevolgen zichtbaar. Bewoners en ondernemers moeten zich veilig kunnen voelen. Daarom heeft de bank deze tijdelijke noodmaatregel moeten nemen.”

Op nog zo’n 400 locaties van ABN Amro staan andere typen geldautomaten, die blijven in gebruik.

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen