EA Sports haalt Van Basten uit FIFA 20 na Hitlergroet

Afbeelding: EPA

Marco van Basten maakt ‘tot nader order’ geen deel meer uit van het voetbalspel FIFA 20. De gewezen topspits van weleer is door de Amerikaans computerspelontwikkelaar EA Sports uit het voetbalspel gehaald, nadat hij op 23 november bij FOX Sports ‘Sieg Heil’ zei in het tv-programma De Eretribune. Van Basten reageerde met de Hiltergroet op een gesprek tussen verslaggever Hans Kraay jr. en de Duitse Heracles-trainer Frank Wormuth.

Gamers die spelmodus Ultimate Team openen krijgen een melding dat Marco van Basten ‘tot nader order’ niet beschikbaar is als icoon en doende niet speelbaar als personage.

EA Sports haalt Van Basten uit FIFA 20 na Hitlergroet
De verklaring omtrent de ‘schorsing’ van Marco van Basten bij FIFA 20. Foto: AD/FIFA 20

In een verklaring legt EA Sports het besluit uit. ,,We zijn op de hoogte van de recente opmerkingen van Marco van Basten. We gaan er vanuit dat we toegewijd zijn aan gelijkheid en diversiteit in onze game. Daarom zullen we de ICON-items van Marco van Basten tot nader order niet meer beschikbaar maken.”

Lees ook: Affaire Van Basten: ‘Je hoofd ligt in deze tijd sneller op het hakblok’

Sportzender FOX Sports strafte Van Basten enkele dagen na het incident al. De betaalzender haalde de analyticus een week lang van de zender wegens de nazi-opmerking. De gage die Van Basten normaal zou krijgen, wordt geschonken aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), ter bevordering van het bewustzijn en kennis over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Van Basten schuift komend weekeinde weer aan bij het tv-programma De Eretribune. Van Basten zelf ging al eerder door het stof. Hij noemde de uitspraak ‘dom’.

Luister hier naar een nieuwe aflevering van de voetbalpodcast van De Limburger:

Video: De Limburger

Door Redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee