Gerd Leers over zijn tijd op pensionaat Sint Louis in Weert: ‘Niet zelden overschreden broeders zonder gêne grenzen’

Gerd Leers. Afbeelding: Luc Lodder

„Je voelde meteen aan: dit gedrag is volstrekt onacceptabel.” Met deze woorden blikt waarnemend burgemeester Gerd Leers (68) van Brunssum in L-magazine van De Limburger terug op de jaren dat hij op Sint Louis in Weert zat, het pensionaat waar seksueel misbruik heeft plaatsgevonden.

Leers zegt dat hij zelf geen slachtoffer is geworden, maar dat hij contact zo veel mogelijk uit de weg ging en zich „klein en stil” heeft gemaakt. De periode rond zijn zestiende, toen hij op het pensionaat zat, was niet makkelijk voor Leers, zo kijkt hij in de rubriek Brief aan mezelf terug. Voor plezier, liefde en genegenheid hoefde hij niet aan te kloppen bij de „veelal afstandelijke en soms zelfs schijnheilige broeders” van St. Louis in Weert.

Sommige van hen konden hun handen niet thuishouden, verzucht Leers. „De geestelijke dominantie van die broeders over de aan hun toevertrouwde jonge leerlingen en de machtsverschillen waren zo groot, dat niet zelden grenzen zonder gêne werden overschreden. Je voelde dat meteen aan: dit gedrag is volstrekt onacceptabel.”

Onlangs werden getuigen gehoord in de zaak die Arnold-Jan Prinsen uit Someren heeft aangespannen tegen de congregatie van de Heilige Geest die onder andere in Sint Louis werkten. Prinsen werd in het schooljaar 1964-1965 misbruikt door een pater, die al eerder een andere leerling had aangerand. Het misbruik binnen de congregatie is erkend door de Klachtencommissie seksueel misbruik van de Rooms-Katholieke Kerk.

Door Marjolein Welling

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Weert