Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit presenteren Songfestival

Bron © AD

Afbeelding: AvroTros

Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit gaan het Eurovisie Songfestival in mei komend jaar presenteren.

Het drietal zal op dinsdag 12 en donderdag 14 mei de halve finales en op 16 mei de grote finale aan elkaar praten. Jan Smit leek vanaf begin af aan al favoriet voor de presentatieklus. De zanger is al sinds 2011 verbonden aan het liedjesspektakel als commentator en meldde zich vanaf begin al aan.

Lees ook: Songfestivalfans: Chantal Janzen en Nikkie de Jager moeten feest presenteren

Janzen

De naam van Chantal Janzen uit Tegelen werd in instantie nog ontkend, omdat ze in dienst is van RTL, maar werkgever Peter van der Vorst gaf eerder al aan haar te willen uitlenen. „Chantal Janzen is één van de meest talentvolle presentatrices van Nederland met ruime ervaring in grote live amusementshows in binnen- en buitenland”, zegt Sietse Bakker, Executive Producer Event van het Eurovisie Songfestival 2020. „We hebben er heel bewust voor gekozen ons ook open te stellen voor talent van buiten de publieke omroep. Want hoezeer het Eurovisie Songfestival ook verbonden is aan de publieke omroep, het is onze ambitie om Europa het beste van Nederland te laten zien”, vult hij aan.

Janzen reageert opgetogen op het nieuws. „Eindelijk mag ik het geweldige nieuws met jullie delen, dat ik de eer heb om het Eurovisie Songfestival 2020 te mogen presenteren samen met deze top collega’s. Als presentatrice ben ik ontzettend dankbaar voor deze kans, en dat RTL mij deze ‘uitstap’ gunt. Ik kijk er enorm naar uit om dit te gaan doen.”

Geen Dionne Stax

Edsilia Rombley werd minder vaak genoemd als presentator, maar zij vertegenwoordigde Nederland al twee keer op het Songfestival. In 1998 eindigde ze op de vierde plek met Hemel en Aarde en in 2007 strandde ze in de halve finale met On Top of the World. Ook gaf ze de punten vier jaar geleden in de omstreden scheurjurk van Trijntje Oosterhuis. Rombley zal dit jaar ook Het Grote Songfestivalfeest in de Ziggo Dome presenteren, die klus neemt ze over van Jan Smit, die kampt met stemproblemen.

Lees ook: Begroting Songfestival rond: Slob geeft NPO geld uit mediareserve

Opvallend is het ontbreken van de naam Dionne Stax. Zij maakte de overstap van NOS naar AvroTros, net nadat bekend werd dat Nederland het Songfestival mocht organiseren. Ze kreeg echter veel kritiek op haar presentatie tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala.

Lees ook: Chantal Janzen niet gevraagd voor Songfestival: ‘Ik denk dat ze iemand van NPO kiezen’

Hollandse landschap

De presentatoren gaan het miljoenenpubliek toespreken vanaf de grote vlakke toneelvloer met daarboven een opvallende uitwaaierende stralenkrans. De inspiratie daarvoor was het vlakke Hollandse landschap. De beroemde Duitse ontwerper Florian Wieder heeft de omlijsting daarvan gemaakt.

Dinsdag werd met Eric van Tijn het creatieve team van het Eurovisie Songfestival 2020 al compleet gemaakt: naast Van Tijn zijn Gerald van Windt en Natasja Lammers allebei als choreograaf aangetrokken. Gerben Bakker is al enige tijd aan de slag als Head of Show en Twan van Nieuwenhuijzen is aan boord als Head of Contest. Eerder werden de namen van regisseurs Marnix Kaart en Marc Pos bekendgemaakt.

Door Mark den Blanken

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen