Minister: verbod op negatieve spaarrente nog niet nodig

Bron © ANP

Wopke Hoekstra. Afbeelding: ANP

Een verbod op een negatieve spaarrente is op dit moment niet nodig, maar mogelijk in de toekomst wel. Als spaarders niet meer voldoende mogelijkheden hebben om naar een bank te gaan die geen negatieve rente rekent, volgen er eventueel wel stappen.

Dat meldt minister Wopke Hoekstra (Financiën) na overleg met de banken en een vergelijking met andere landen. Een verbod nu zou, „gegeven de uitingen van banken” en de nadelen van zo’n drastische stap, onevenredig zijn.

Maatregelen

Hoekstra benadrukt dat hij een negatieve rente voor gewone spaarders (tot 100.000 euro) zeer ongewenst vindt. Zulke spaarders moeten voldoende mogelijkheden houden om te bankieren bij een bank die geen negatieve rente rekent. Mochten die mogelijkheden in de toekomst aanzienlijk worden beperkt, dan gaat de bewindsman bekijken of maatregelen nodig zijn.

Hoekstra ging in gesprek met banken nadat in de Tweede Kamer zorgen waren geuit dat spaarders mogelijk voor hun spaartegoed moeten gaan betalen.

Door Redactie

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →