Danny Vera hoogste binnenkomer ooit in de Top 2000, maar wat doet de boerenhymne van Normaal?

Bron © AD

Danny Vera. Afbeelding: ANP Kippa

Het jaar wordt weer afgesloten met de Bohemian Rhapsody van Queen, zo werd zaterdagnamiddag bekend op NPO Radio 2. Verrassing is binnenkomer Danny Vera, die vanuit het niets binnen knalt in de top vijf.

Daarmee is de Zeeuwse zanger de hoogste binnenkomer ooit in de lijst. ,,Roller Coaster kruipt onder je huid. Oorspronkelijk niet eens een single, maar gewoon een song op een album van Danny Vera. Nadat Rob Stenders dit nummer vol overgave draaide op NPO Radio 2, werd het door steeds meer mensen omarmd. Roller Coaster is inmiddels een Nederlandse klassieker, die vanuit het niets hoog in de Top 2000 binnenkomt”, zegt NPO Radio 2-dj Stefan Stasse, die voor de achttiende keer deel uit maakt van het Top 2000-team.

Lees ook: Wendy trotseert kou en regen om Rowwen Hèze te zien en 25 keer te stemmen voor Top 2000

De hoogste nieuwe binnenkomer in de Top 2000 was tot nu toe Someone Like You van Adele op 6 in 2011. Van artiesten van eigen bodem wist Marco Borsato de hoogste nieuwe notering in 2006 op zijn naam te schrijven met Rood op 17.

Normaal

Dat in 2019 de boeren volop in het nieuws waren, is ook terug te zien in de top 10 van de Top 2000: De Boer Dat Is De Keerl van Normaal komt binnen op de negende plaats. De hoogste notering voor Normaal tot nu toe was Oerend Hard op positie 82 in 2005. De band uit de Achterhoek is sinds de start van de Top 2000 elk jaar in de lijst vertegenwoordigd. Boudewijn de Groot maakt met Avond een stap voorwaarts: vorig jaar nog op 10, nu op 6

Luisteraars hebben afgelopen week mogen stemmen voor de Top 2000, dit is de top 10:

  • 10. Wish You Were Here – Pink Floyd (5)
  • 9. De Boer Dat Is De Keerl - Normaal (-)
  • 8. Fix You - Coldplay (9)
  • 7. Black - Pearl Jam (7)
  • 6. Avond - Boudewijn de Groot (10)
  • 5. Led Zeppelin - Stairway to Heaven (4)
  • 4. Danny Vera - Roller Coaster (-)
  • 3. Billy Joel - Piano Man (3)
  • 2. The Eagles - Hotel California (2)
  • 1. Queen - Bohemian Rhapsody (1)

De volledige Top 2000 wordt op vrijdag 20 december bekendgemaakt. De uitzending van de lijst begint woensdag 25 december om 08.00 uur vanuit het Top 2000 Café in Hilversum.

Door Mark den Blanken

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen