‘Narcisten en perfectionisten rijden graag in een dikke bak’

Bron © AD

Afbeelding: Hamann

Wie denkt dat hardrijdende dikke Audi’s, BMW’s en Mercedessen vooral worden bestuurd door narcistische idioten, heeft gelijk, zo blijkt uit een Finse studie. Maar dat is niet het hele verhaal.

Er wordt vaak aangenomen dat geld het karakter van mensen beïnvloedt. Rijke mensen worden verwend, verveeld en egoïstisch door de overdaad aan geld, zo wordt vaak gedacht. Rijke mensen kopen een dure auto en gedragen zich vervolgens als een aso in het verkeer. Maar volgens een onderzoeksteam onder leiding van wetenschapper Jan-Erik Lönnqvist van de Universiteit van Helsinki heeft het fenomeen van de asociale bestuurder niets met geld te maken.

Karaktereigenschap

Het gaat volgens het onderzoeksteam bij dit soort mensen om een fundamentele karaktereigenschap. Lönnqvist onderzocht bijna 1900 deelnemers en presenteerde de resultaten van zijn bevindingen in het ‘International Journal of Psychology’. De titel van her onderzoek luidt: ‘Niet alleen klootzakken rijden Mercedes’.

Uit het onderzoek blijkt dat hoe egoïstischer, agressiever of narcistischer iemand is, hoe groter de kans is dat hij of zij een dure auto koopt. Dat betekent dus dat de auto geen asociaal persoon maakt van zijn bestuurder, simpelweg omdat hij deze persoon dat al was voordat de auto werd gekocht.

Verlengstuk

Maar voordat je als bezitter van een grote BMW X6 of Lamborghini Urus een verontwaardigde reactie stuurt: er is ook een tweede groep berijders van dit soort auto’s die niet asociaal of narcistisch is, maar gewoon zeer consciëntieus. Bij deze groep mensen weerspiegelt de auto ook de persoonlijkheid van de koper, maar dan juist vanwege de status en de hoge kwaliteit van de auto. Deze kopersgroep ziet zo’n auto als een verlengstuk van zichzelf.

Door Erik Kouwenhoven

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen