Laatste Cambrinusconcert in raadszaal gemeentehuis Horst

Egbert Derix is de laatste muzikale gast van stichting Cambrinus. Afbeelding: Brendan van den Beuken

In de raadszaal van het gemeentehuis in Horst vindt op donderdag 19 december het allerlaatste Cambrinusconcert plaats en daarmee houdt dit muziekpodium definitief op te bestaan. Na een serie van zeven concerten in het kader van Horst aan de Maas 800, dwars door de gemeente, is Egbert Derix degene die het slotakkoord speelt en daarmee Cambrinus tot geschiedenis maakt.

Cambrinus ging eind 1998 als café van start met zes concerten. Al snel werden dat er meer en werd gekozen voor een stichtingsvorm. Op het einde heeft Stichting Cambrinus Concerten zo´n 800 concerten op haar naam staan. Cambrinus krijgt al snel de reputatie van gerenommeerd luisterpodium, mede door prominent van het publiek een aandachtige luisterhouding te vragen. ´Keer een muzikant nooit je rug toe, anders zitten je oren verkeerd´ is vanaf het begin het motto geweest.

Als antwoord op het verschijnsel Dutch Disease -kletsend publiek dat in de Nederlandse zalen menig concert ontsiert- nam Cambrinus het initiatief voor de landelijke samenwerking van kleine podia onder de naam Luisterpodia.nl. Waar veel van deze podia zich beperken tot americana en singer-songwriters, zo kende de programmering in Horst een grote variatie en was er ook plaats voor pop, rock, blues, wereldmuziek, jazz en klassiek. Ook experimentelere muziek werd bij tijd en wijle niet geschuwd.

Aangezien hij zich tijdens de Cambrinus-periode heeft ontwikkeld tot een begenadigd en veelzijdig musicus en omdat niemand vaker op dit podium stond, is de eer voor het laatste Cambrinusconcert voorbehouden aan Egbert Derix. Zijn band met Cambrinus is net zo onlosmakelijk als die met Horst aan de Maas en daarom een slotconcert in de raadszaal van het gemeentehuis, de meest symbolische plek van iedere democratische gemeenschap. Dit concert is overigens uitverkocht

Door redactie
Horst aan de Maas