Jo Palmen stopt als wethouder Brunssum vanwege gezondheidsredenen

Jo Palmen neemt per 25 december afscheid als wethouder. Afbeelding: ANP

De Brunssumse wethouder Jo Palmen (BBB Lijst Palmen) keert niet meer terug. Dat is dinsdag aan de leden van de gemeenteraad medegedeeld.

Palmen legde zijn werkzaamheden eind augustus noodgedwongen neer om gezondheidsredenen. Toen was al duidelijk dat de Brunssumer lange tijd uitgeschakeld zou zijn. Partijgenoot Jo Mertens werd als vervanger aangesteld en is dinsdagavond officieel benoemd.

Handig

De vraag was of dat juridisch kon omdat Palmen pas op 25 december officieel stopt. Burgemeester Gerd Leers deed daarom navraag bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten. „Het is mogelijk. Ik had de raad ook op 25 december terug kunnen laten komen, maar dat leek me niet handig.”

Jo Palmen was vorig week nog aanwezig bij de voordracht van Wilma van der Rijt als nieuwe burgemeester van Brunssum. Hij nam dinsdag met een brief afscheid. De raadsleden werden aan het einde van de middag geïnformeerd.

Lees ook: Discussie in Brunssum over kosten vervanger wethouder Palmen

Palmen heeft provinciaal en landelijk de media gehaald, onder meer door een langslepende affaire over een stukje grond. Luc Winants trad in december 2017 af als burgemeester nadat Palmen door de gemeenteraad tot wethouder werd benoemd. Dat gebeurde nadat een onderzoek integriteitsvragen had opgeworpen.

Verhoudingen

Oud-minister en Brunssumer Gerd Leers volgde Winants op. Hij wist de extreem gespannen verhoudingen binnen de raad te normaliseren. Leers betreurt het noodgedwongen vertrek. „Ik meen dit uit de grond van mijn hart. Ik wens Jo veel beterschap. Niemand neemt met plezier afscheid door ziekte. Zeker niet Jo. Hij is met hart en ziel aan dit vak gebakken.”

Door Stefan Gillissen

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →
Brunssum