Wiebes grijpt in bij CBS om ‘oneerlijke concurrentie’

Bron © ANP

Minister Wiebes van Economische Zaken. Afbeelding: ANP

Minister Wiebes van Economische Zaken grijpt in bij een conflict tussen het Centraal Bureau voor de Statistiek en commerciële statistiekbureaus. Dat meldt het FD. Die klagen dat zij opdrachten kwijtraken aan het CBS, dat tegen kostprijs werkt en over meer data beschikt. Wiebes wil daarom dat het CBS zo veel mogelijk onderzoek aan commerciële bureaus laat. Overheden zouden daarnaast moeten stoppen met het ‘vrijwel automatisch’ gunnen van opdrachten aan het CBS.

Dat schrijft de minister aan de Tweede Kamer. Aanleiding voor de ingreep is steeds luidere kritiek van statistiekbureaus, die nu in het FD voor het eerst beweren dat het CBS al ruim tien jaar zijn bijzondere positie misbruikt.

Het CBS waakt als zelfstandig bestuursorgaan over persoonlijke data van Nederlanders en doet een standaardpakket onderzoeken voor de Rijksoverheid. Dit jaar geeft Wiebes daarvoor 149 miljoen euro subsidie.

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen