Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit exclusieve artikel lezen? Verder lezen?

Reorganisatie bij zorgverlener Radar kost tientallen banen

Reorganisatie bij zorgverlener Radar kost tientallen banen

Bewoners van een Radar woongroep in Kerkrade. Foto: Laurens Eggen

Heerlen / Hoensbroek / Kerkrade / Eygelshoven / Brunssum / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Vijlen / Lemiers / Vaals / Camerig / Holset / Mamelis / Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek -

Zorgverlener Radar moet komend jaar 65 voltijdbanen schrappen. De organisatie ziet zich hiertoe gedwongen om niet verder in de rode cijfers te geraken.

De ruim negenhonderd medewerkers zijn donderdag in drie bijeenkomsten door het bestuur ingelicht. „Deze boodschap komt hard aan in onze organisatie, zegt bestuurder Monique Heffels. Cliënten en familie volgen dit weekend. Volgens haar is het niet de bedoeling om de vaste gezichten met wie cliënten te maken hebben weg te halen. „Ons streven is dat cliënten zo min mogelijk gaan merken van onze reorganisatie. We gaan terug naar de kern van ons werk. Dat is laagdrempelige zorg verlenen in de wijk.”

Wijken

Radar ondersteunt kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking, op tachtig locaties in wijken van Maastricht, Parkstad en het Heuvelland. Het verlies van in totaal 65 banen komt neer op het verlies van negentig collega’s. „Dat is veel”, erkent Heffels. „Het is 10 procent van het personeelsbestand.” De ontslagen vallen vooral bij ondersteunende afdeling in het hoofdkantoor in Maastricht en bij de specialistische functies in de zorg. Heffels: „Waar meer gespecialiseerde ondersteuning nodig is, doen we voortaan een beroep op samenwerkingspartners zoals Envida en Mondriaan.”

Tekorten

Het is het vierde jaar dat Radar met de begroting in de rode cijfers komt. Dit jaar gaat het om 2,5 miljoen. Volgens Heffels waren de eerste tekorten bewust ingecalculeerd, omdat er in een tijd van krappe budgetten juist werd geïnvesteerd in kwaliteit en samenwerkingsverbanden. Deze tekorten konden nog worden opgevangen door te putten uit reserves, maar dat gaat nu niet meer. „Helaas moeten we constateren dat het financieel niet verantwoord is op deze manier door te gaan.”

Plan

Het reorganisatieplan wordt nu verder uitgewerkt, in samenspraak met de medezeggenschapsraden en vakbonden. Eind januari 2020 moet er meer duidelijkheid zijn over de precieze gevolgen van het plan. Dan wordt ook begonnen met het opstellen van een sociaal plan.