Voedselbank Limburg-Zuid helpt niet alleen met Kerstmis mensen in nood

Hannie en Harrie Verweij: „Van medelijden is nog nooit iemand beter geworden, van hulp daarentegen wel.” Afbeelding: Peter Trompetter

Wekelijks ontvangen 900 gezinnen in Zuid-Limburg een pakket van de Voedselbank Limburg-Zuid in Landgraaf. Ondanks het gunstige positieve economisch klimaat zijn er heel wat mensen die elke maand opnieuw er niet in slagen de eindjes aan elkaar te knopen.

De voedselpakketten die ze via Hannie en Harrie Verweij en hun 130 vrijwilligers gratis krijgen zijn in deze donkere dagen meer dan welkom. Voor velen van hen zelfs bittere noodzaak. „Weet bovendien dat we een wachtlijst hebben met nog eens 200 adressen”, zegt Hannie met spijt in haar stem. „Die mensen kunnen we niet meteen helpen, omdat er te weinig aanbod is om onze pakketten mee te vullen. En omdat er onvoldoende vrijwilligers zijn om die klus te klaren. We hebben er met die 900 al een dagtaak aan om onze voedselbank te runnen. Laat staan dat er nog eens 200 bij komen. Pas op eerste kerstdag komen we enigszins tot rust. Dan plof ik samen met Harrie op de bank en vallen binnen no time onze ogen dicht.”

Distributie

In het distributiecentrum in Landgraaf is het ondertussen een komen en gaan van mensen. Met leveranciers van levensmiddelen, vrijwilligers die aan het werk zijn, kantoormedewerkers achter computers, chauffeurs, maar ook door aanbieders die af en aan rijden met allerlei spullen waarvoor wel een bestemming is. „Speelgoed bijvoorbeeld en kleding, of meubilair. Aan al die spullen is zeker in deze decembermaand behoefte”, leggen Hannie en Harrie uit.

Dankbaarheid

„Voor het geld doen we het niet, we zijn zelf vrijwilliger. Wij worden betaald met de vreugde die uit de oogjes spreekt van de kinderen die hier een Sinterklaascadeautje uitzoeken, dat is ons salaris. Of door die mevrouw die een warme winterjas kreeg, het kaartje hing er nog aan, omdat ze die zelf niet kon kopen. Je hart breekt als je haar dan met betraande ogen hoort zeggen ‘Ik heb nog nooit zo’n mooie jas gehad. Die trek ik alleen aan op zon- en feestdagen’. En de dankbaarheid van die knul met een taakstraf die mede dankzij ons zijn leven weer op de rails krijgt, een leuke vriendin heeft en een huisje kan huren omdat hij opgeleid en wel weer werk heeft. Dáár doen we het vooral voor.”

Reacties

Het drukbezette echtpaar kreeg sinds de start in 2001 in hun huiskamer in Hoensbroek honderden dankbare emotionele reacties. Harrie zoekt naarstig naar de klappers waar hij die bedankjes in bewaart. „Brieven, gedichten, kerstkaarten, e-mails, koffiepunten, giften, cadeautjes, zelf geknutselde bedankjes, kindertekeningen, engeltjes voor op mijn hoed, je kunt het zo gek niet bedenken. Ik kan er een boek over schrijven. Wat heet: een complete encyclopedie!”

Kerstmis

In die bijna twintig jaar heeft Hannie belangrijke lessen geleerd. De belangrijkste is misschien wel dat ze dit vooral voor zichzelf doet. „Wie goed doet, goed ontmoet vind ik. We verwachten niets terug, we doen dit onvoorwaardelijk. Een dankjewel is lief, begrijp me goed, maar niet noodzakelijk. We zijn veel te blij dat wij mensen in nood kunnen helpen. Het warme gevoel dat ik daarvan krijg werkt verslavend, echt. Daarvoor ga ik elke dag weer aan de slag en stap ik vrijdags met een tevreden gevoel in bed. Wanneer we 900 gezinnen wekelijks hun pakket kunnen bezorgen is dat voor mij een jaar lang vrede op aarde. Zo komt Kerstmis dichterbij dan je denkt. Ik voel ik me er in elk geval een gezegend mens door.”

Door Hub Bertrand

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen