Vrouwelijke Syriëganger aangehouden op Schiphol, kind (4) naar kinderbescherming

Bron © AD

Foto ter illustratie. Afbeelding: AFP

Een 28-jarige vrouwelijke Syriëganger is zaterdagavond op Schiphol aangehouden. Een 4-jarig kind dat met haar meereisde is overgedragen aan raad voor de kinderbescherming. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

Volgens het OM vertrok de vrouw uit Gouda in december 2013 naar Syrië. Op 30 oktober van dit jaar meldde zij zich bij het Nederlandse consulaat in Ankara.

Eerder op de avond meldde een Turks persbureau dat twee Nederlandse ‘vermeende terroristen’ door de Turkse regering op het vliegtuig naar Nederland waren gezet. Het blijkt dus om een vrouw en een kind te gaan.

Lees ook: ‘Turkije stuurt Nederlandse terroristen terug’

Eerder opgepakt

Sinds half november heeft Turkije al meer dan honderd buitenlandse terroristen teruggestuurd naar hun eigen land. Het gaat om strijders die Turkije eerder heeft opgepakt in Noord-Syrië tijdens de militaire operatie daar. Volgens de laatste cijfers van inlichtingendienst AIVD verblijven er momenteel zo’n 20 Nederlandse jihadisten en dertig kinderen die uit Syrië zijn vertrokken, in Turkije.

Opheldering

Premier Mark Rutte zei vorige maand opheldering te vragen aan Turkije. Het was toen niet duidelijk om hoeveel Nederlandse uitreizigers het daar gaat. De terugkeer van door Turkije opgepakte strijders is omstreden. Volgens Turkije moeten ze worden berecht in het land waar ze geboren zijn. Verschillende Europese landen willen de vermeende terroristen echter niet opnemen.

Door Chris Klomp

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen