‘Bende waste miljard euro wit met handel in exclusieve occasions’

Bron © AD

Exclusieve Nederlandse occasions werden gebruikt om crimineel geld wit te wassen. Afbeelding: ANP

Een Duitse bende heeft volgens voorzichtige schattingen voor ruim een miljard euro aan crimineel geld witgewassen met de aankoop van exclusieve Nederlandse occasions.

Dat meldt Het Parool op basis van berichten in politievakblad Blauw. De Duitse politie onderzoekt het witwassen waarbij Nederlandse auto’s met contant geld werden betaald. Het zou gaan om een groep Libanese criminelen in Berlijn die de winst van drugshandel en andere zware criminaliteit ter waarde van één miljard euro Nederland inpompten.

Recherche-teamleider Joost Heijn meldt in het politieblad dat het gaat om ‘een zeer voorzichtige schatting’. De Nederlandse recherche is ook al geruime tijd bezig met een onderzoek naar deze criminele activiteiten. Hierbij zou onder meer een autobedrijf in Hoogeveen (Drenthe) betrokken zijn geweest.

200 miljoen aan btw

De auto’s zouden volgens de papieren worden doorgestuurd naar andere landen in Zuid- en Oost-Europa, maar bleven in de praktijk vooral in Duitsland achter. Met het verhandelen van de auto’s is ook nog eens voor rond de 200 miljoen euro aan btw ontdoken.

Door Erik Kouwenhoven

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen