UM geeft openheid van zaken over cyberhack

De UM geeft op 6 februari openheid van zaken over de cyberhack Afbeelding: Loraine Bodewes

De Universiteit Maastricht geeft op donderdag 6 februari openheid van zaken over de cyberaanval die de digitale systemen van de universiteit kort voor kerst trof.

Dan zal ook ingegaan worden op de vraag of en zo ja hoeveel de universiteit betaald heeft aan criminelen om de sleutel weer in handen te krijgen baas te worden over de eigen data. Op deze en tal van andere vragen wilde de universiteit tot nu toe niet ingaan om de belangen van studenten en medewerkers niet te schaden, zegt een woordvoerder. Hij heeft eerder aangegeven de lessen uit het onderzoek dat nu nog aan de gang is, zo breed mogelijk te willen delen met de buitenwereld.

Lees ook: Terrorismebestrijder: ‘Hack Universiteit Maastricht had niet mogen gebeuren’

De Universiteit Maastricht werd vlak voor de kerst getroffen door een cyberaanval die bijna twee weken duurde eer herstel van de digitale systemen kon worden opgestart. Die herstart is nog steeds aan de gang. Universiteitsblad Observant meldde vlak voor nieuwjaar dat de universiteit een bedrag van ‘een paar ton’ in bitcoins had betaald als losgeld. De woordvoerder heeft dat nooit bevestigd of ontkend.

Lees ook: Gijzelsoftware zet universiteit voor het blok: betalen of niet betalen?

Door Jos van den Camp

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Maastricht