Canadese premier Trudeau: Bewijs dat Oekraïens vliegtuig uit lucht is geschoten door Iraanse raket

Bron © AD

De Canadese premier Justin Trudeau Afbeelding: AFP

De Oekraïense Boeing 737 die gisteren net buiten de Iraanse hoofdstad Teheran verongelukte, is getroffen door een Iraanse luchtafweerraket. Dat zou mogelijk per ongeluk zijn gebeurd.

Dat zei de Canadese premier Justin Trudeau donderdagavond tijdens een persconferentie. Hij zegt zich te baseren op informatie van inlichtingendiensten.

Lees ook: Man mist door ticketfoutje rampvlucht Iran, echtgenote stapte wel in

Bij de crash kwamen onder anderen 63 Canadezen om. Trudeau verwijst naar informatie van verschillende inlichtingendiensten. ,,Het bewijs wijst erop dat het vliegtuig was neergeschoten door een luchtafweerraket van Iran.’’ Dat kan per ongeluk zijn gebeurd, en moet eerst uitvoerig onderzocht worden, benadrukt hij. De Canadese regering zal volgens hem niet rusten totdat de zaak is opgehelderd en er ‘recht is gedaan’.

Neergehaald

Eerder zeiden ook een ambtenaar van het Pentagon, een hoge officier van de Amerikaanse inlichtingendienst en een Iraakse functionaris van de inlichtingendienst anoniem tegen het weekblad Newsweek dat het vliegtuig mogelijk is neergehaald door een Iraanse raket. Iran ontkent de aantijgingen.

Ukraine International Airlines-vlucht 752, die onderweg was van Teheran naar Kiev, stopte met het verzenden van gegevens slechts enkele minuten na het opstijgen en niet lang nadat Iran raketten lanceerde op militaire bases Amerikaanse troepen in buurland Irak. Mogelijk is het vliegtuig getroffen door een in Rusland gebouwd Tor-M1 raketsysteem, zeiden de drie bronnen.

Raketaanval

Ze melden ook dat het Pentagon vermoedt dat het vliegtuig per ongeluk is neergeschoten. De luchtafweersystemen van Iran waren, aldus het drietal, waarschijnlijk actief na de raketaanval van het land, die kwam naar aanleiding van de moord door de VS vorige week vrijdag op de Iraanse generaal generaal Qassem Soleimani.

De Amerikaanse president Donald Trump, gevraagd naar het incident, antwoordde verslaggevers: ,,Nou ja, ik heb mijn vermoedens. Het (toestel, red.) vloog in een behoorlijk ruige omgeving en iemand heeft een fout kunnen maken.’’

Canadese premier Trudeau: Bewijs dat Oekraïens vliegtuig uit lucht is geschoten door Iraanse raket
Foto: AP

Het hoofd van de Iraanse burgerluchtvaartorganisatie ontkent het vliegtuig neergehaald te hebben, en doet de vermoedens af als ‘onlogische geruchten’. ,,Wetenschappelijk gezien is het onmogelijk dat een raket het Oekraïense vliegtuig heeft geraakt, en dergelijke geruchten zijn onlogisch”, citeerde het Iraanse persbureau ISNA Ali Abedzadeh.

Raket

Ook de Oekraïense Nationale veiligheidsraad (SNBO) houdt het voor mogelijk dat de Oekraïense Boeing 737 is neergehaald door een Russische Tor-luchtafweerraket. In Iran arriveerde donderdag een Oekraïense commissie, die de crash van het toestel van Ukraine International Airlines (UIA) onderzoekt.

De commissieleden zijn daarbij op zoek naar delen van een Russische Tor of andere raket, meldde SNBO-secretaris Oleksi Danilov donderdag op Facebook. Iran beschikt al jaren over door Rusland geleverde luchtafweer.

MH17

Danilov trok ook een vergelijking met vlucht MH17 van Malaysian Airlines die op 17 juli 2014 boven de Donbass in Oost-Oekraïne werd neergeschoten. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden om, onder wie 196 Nederlanders. Het Joint Investigation Team (JIT), dat onder leiding van het Nederlandse openbaar ministerie de aanslag onderzoekt, gaat ervan uit dat MH17 is neergeschoten met een door Rusland geleverde BUK-raket.

,,We gebruiken alle resultaten van het onderzoek naar de aanval op MH17 om de waarheid vast te stellen over het neerstorten van het Oekraïense vliegtuig in Teheran’’, citeerde de Oekraïense nieuwssite Censor.net Danilov. Volgens hem zijn specialisten in Teheran gearriveerd die hebben deelgenomen aan het JIT-onderzoek naar de ramp met MH17.

Eerder deden nog andere verklaringen de ronde voor het neerstorten van vlucht PS 752, waaronder een botsing met een drone, een terreuraanslag en een defect aan de motor.

Door Joost Bosman

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen