Agora-onderwijs start landelijke vereniging

Leerlingen van het Niekée in Roermond vieren dat ze geslaagd zijn voor hun examens. © ©2018 John Peters Fotografie -

Agora-onderwijs, in Limburg gegeven op het Niekée in Roermond, krijgt een landelijke vereniging. De negen scholen in Nederland die deze vorm van onderwijs aanbieden, bundelen de krachten samen om verder te groeien.

Koos Vaes

De vereniging moet de afzonderlijke scholen die Agora-onderwijs aanbieden gaan ondersteunen, begeleiden en verbinden om van elkaar te leren en te groeien. Daarnaast is het doel van de vereniging om de hele onderwijssector in Nederland kennis te laten maken met deze vernieuwende vorm van onderwijs en informeren over hoe scholen kunnen overstappen op deze manier van lesgeven. De vereniging lanceert daarvoor de website www.agoraonderwijs.nl die maandag 13 januari om 14.00 uur online gaat.

Eigen interesse

Bij Agora gaat elk kind de eerste jaren vooral aan de slag met de ontwikkeling van zijn karakter en persoonlijkheid. Traditionele vakken als wiskunde en geschiedenis worden niet klassikaal gegeven, maar de bedoeling is dat leerlingen vanuit hun interesse zich het vak eigen maken. Leraren hebben vooral de rol van mentor en klankbord. Studenten nemen uiteindelijk gewoon deel aan de reguliere landelijke examens en krijgen een vmbo-, havo-, of vwo-diploma.

Voortrekkersrol

Directeur Jan Fasen van het Niekée daagt andere scholen uit om de verschillende problemen in het onderwijs aan te pakken: „We nemen een voortrekkersrol in de vernieuwing van het onderwijs, en formuleren met Agora antwoorden en oplossingen op maatschappelijke vraagstukken waar we in het huidige onderwijsstelsel tegenaan lopen.”

Agora wordt in Limburg gegeven in Roermond. In de gemeente Peel en Maas komt er wellicht ook een middelbare school waar deze vorm van onderwijs gegeven wordt.

Meest gelezen

Gemeenteberichten