Kamperen voor het stadskantoor voor vergunningsaanvraag

Kandidaat-verhuurders kamperen voor het stadskantoor Afbeelding: Johannes Timmermans

Voor het derde jaar op rij sliepen woningeigenaren in de nacht van maandag op dinsdag op straat in de hoop straks kamers te mogen verhuren.

Meer dan twintig mensen hebben de nacht doorgebracht op kampeerstoeltjes voor het stadskantoor in Maastricht. Jaarlijks mogen er in de stad slechts 120 (particuliere) wooneenheden voor studenten mogen bijkomen. Veertig kamers, veertig zelfstandige studio’s en veertig eenheden in monumentale panden. Die zogenaamde 40-40-40-regeling leidt ertoe dat mensen zich genoodzaakt voelen om voor het stadskantoor te slapen, om zodoende als eerste een vergunningsaanvraag in te kunnen dienen.

Lees ook: Nachtje slapen voor Maastrichts stadskantoor om vergunning te krijgen wordt terugkerend fenomeen

Het verdelen van het jaarlijkse quotum gebeurt via het principe: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Dinsdagochtend om klokslag negen uur konden ze hun aanvraag deponeren in speciaal daarvoor bedoelde bak. Vanaf dat tijdstip kon ook online een vergunning voor woningsplitsing worden aangevraagd.

Verhuurders en woningeigenaren verfoeien het systeem. Maar volgens de gemeente is het de minst slechte en meest eerlijke oplossing om het kleine aantal kamers dat er bij mag komen in Maastricht te verdelen.

Aanvraag voor woningsplitsing. Video: De Limburger

Door Pascale Thewissen

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Maastricht