Transgendernetwerk: gemengde gevoelens coming-out Nikkie

Bron © ANP

Afbeelding: ANP Kippa

De Belangenorganisatie Transgender Netwerk Nederland (TNN) reageert met „gemengde gevoelens” op het nieuws dat de Nederlandse YouTuber Nikkie Tutorials als transgender uit de kast is gekomen.

„Ik vind dat Nikkie op een heel krachtige en eigen manier het nieuws heeft gedeeld”, zegt voorzitter Brand Berghouwer. „Maar het is heel kwalijk dat zij hiermee is gechanteerd.”

Nikkie zelf zegt een dag na haar bekentenis op Instagram Stories dat de enorme hoeveelheid liefde en steun enorm veel voor haar betekent. Ze krijgt ook steun vanuit het kabinet: Minister Van Engelshoven (Emancipatie) stelde op Twitter: „Je bent echt vrij als je kunt zijn wie je bent. Rolmodellen zijn van groot belang voor emancipatie. @NikkieTutorials is zo’n rolmodel. #dapper #dank”. Tegen Hart van Nederland noemde de bewindsvrouw het verder „ziek” dat mensen de YouTuber probeerden te chanteren met het feit dat ze als jongen is geboren.

De onthulling van visagiste en YouTube-ster Nikkie Tutorials leidde maandagavond al direct tot een stortvloed aan reacties en steunbetuigingen. Toen liet ze in een videoboodschap weten dat ze transgender is. In de video zegt Nikkie dat ze gechanteerd en afgeperst werd. „Het was beangstigend om erachter te komen dat er mensen zijn die zo kwaadaardig zijn dat ze geen respect hebben voor iemands ware identiteit.”

Lees ook: Nikkie Tutorials onthult: ‘Ik ben transgender’

Berghouwer, zelf transgender, vindt het ieders recht om zelf te bepalen hoe en of men uit de kast wil komen. Het gebeurt volgens hem vaker dat transgenders door mensen uit hun omgeving „uit de kast worden getrokken. Maar je bent het aan niemand verplicht en je moet het op je eigen voorwaarden kunnen doen”. Volgens hem is Nikkie een rolmodel voor veel jonge mensen die hier wellicht ook mee worstelen.

Meer dan twaalf miljoen mensen zijn geabonneerd op de YouTube-video’s van Nikkie Tutorials. Ze had in haar make-up-video’s eerder sterren als Lady Gaga en Kim Kardashian te gast. Bekende Nederlanders als Paul de Leeuw, Nielson, Rik van de Westelaken, Fred van Leer en Jeroen Kijk in de Vegte staken haar een hart onder de riem.

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen