‘Vader Ruinerwold gebruikte ritueel zwaard om kinderen te mishandelen’

Bron © AD

Afbeelding: ANP

Vader Gerrit Jan van D. (67) van het schuilgezin in Ruinerwold (Drenthe) mishandelde een aantal van zijn in een boerderij opgesloten zes kinderen omdat hij op sommige momenten dacht dat ze door de duivel bezeten waren. Zijn bestraffingen waren soms zó heftig dat hij een ritueel zwaard gebruikte. Dat staat in het boek Spookhoeve Ruinerwold dat eind deze week verschijnt en waaruit de Telegraaf enkele passages publiceerde.

In het boek wordt de bizarre levensloop van Van D. beschreven en de beklemmende sfeer - ‘een ware nachtmerrie’ - waarin zijn nakomelingen moesten leven. De kinderen hebben bij de politie verklaringen afgelegd over de mishandelingen, maar Van D. heeft jaren eerder ook zelf beschreven hoe hij zijn kinderen bevrijdde van boze geesten,zo meldt de Telegraaf.

Lees ook: Strafproces vader Van D. uit Ruinerwold lijkt onmogelijk: hij is al jaren zijn spraakvermogen kwijt

Van D. ging soms tot mishandeling van zijn kroost over als hij een heftige angstdroom had gehad. Doel van zo’n actie? Hij wilde op die manier al het slechte dat hij in zich had vernietigen. En ook boze geesten uit zijn slachtoffer, een bloedeigen kind, verdrijven. In het boek staat hoe de vader op een ochtend besloot een zoon iets aan te doen. ‘Ik heb hem getuchtigd met woorden omdat hij zo’n slechte geest had, en sloeg hem een paar keer met mijn geestelijk zwaard, ik voelde dat er iets in hem zat, door hem geestelijk te slaan, dood ik meestal de geesten in hem, maar er gebeurde niets en hij zag er nog steeds erg arrogant en vreemd uit’, aldus Van D.

Wezen

De passage gaat nog verder met: ‘Toen zag ik een heel klein wezen, geestelijk, in zijn hoofd kruipen, ongeveer 1 centimeter in diameter en rond, terwijl ik met hem bleef praten, ving ik het wezen heel snel met mijn hand, ik heb zijn hoofd niet aangeraakt, maar toen ik het wezen ving, viel hij bewusteloos, ik had het wezen in mijn hand en bestudeerde het nadat ik het had gedood met mijn spirituele zwaard, nadat ik dat wezen had ontdekt, vernietigde God hen allemaal en vertelde me dat er vele, vele miljarden van waren’.

Van D. was er van overtuigd zijn kinderen te hebben gered van het kwaad. Eén van zijn kinderen echter, verklaarde tegenover de politie dat het ging om een afschuwelijke vorm van mishandeling. Van D. zou de keel van minstens een van zijn kinderen hebben dichtgeknepen, waardoor deze in paniek raakte en vervolgens het bewustzijn verloor. De zoon: ‘We kwamen altijd wel weer snel bij. Dit is wel vaak gebeurd. Tientallen keren denk ik wel. In de twintig keer denk ik wel.’

Lees ook: Vader zaak-Ruinerwold verdacht van seksueel misbruik van twee van zijn kinderen

De vader beperkte zich niet alleen tot het gebruik van zijn zwaard en fysieke mishandelingen zoals stompen en slaan. Hij zette zijn kroost ook langere tijd onder een ijskoude douche of sloot ze op: allemaal manieren om ze te ‘reinigen’ omdat Van D. dacht dat de kinderen onrein en besmet waren. Na de mishandeling duurde het regelmatig enkele dagen voordat de kinderen weer door Van D. in genade werden aangenomen.

Hersenbloeding

De advocaat van Van D., Robert Snorn, wil nog niet op de onthullingen in het boek reageren. Vader Gerrit Jan van D. is volgende week niet aanwezig op de eerste openbare rechtszitting. Gerrit Jan van D. ligt in het gevangenisziekenhuis van Scheveningen vanwege een hersenbloeding. Hij kan niet meer praten. Het OM heeft hem nog niet kunnen verhoren. Snorn verwacht niet dat zijn cliënt ooit nog in staat zal zijn om weer te spreken.

Justitie verdenkt de vader van vrijheidsberoving, witwassen, mishandeling van negen van zijn kinderen en seksueel misbruik van twee van zijn kinderen. Deze twee kinderen waren het gezin in 2011 ontvlucht en woonden nooit op de boerderij in Ruinerwold. Volgens Snorn ontkent zijn cliënt door nee te schudden dat er ooit strafbare zaken hebben plaatsgevonden.

Josef B., de huurder van de boerderij in Ruinerwold waar in oktober het geïsoleerde gezin werd aangetroffen, is wel aanwezig bij de eerste zitting. B. wordt verdacht van de vrijheidsberoving van de kinderen en van witwassen. De 58-jarige Oostenrijker ontkent de aanklachten en verklaarde eerder via zijn advocaat dat hij al jaren niet meer op de boerderij is geweest.

Door Redactie/Tom Tates

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →