‘Laat onderwijsinstellingen in strijd tegen cyberaanvallen digitale veiligheid toetsen’

Bron © AD

VVD-Kamerlid Dennis Wiersma. Afbeelding: ANP

Universiteiten, hogescholen en mbo’s moeten de digitale veiligheid op hun school in beeld brengen. Dat eisen regeringspartij VVD en studentenorganisaties, die daarmee willen voorkomen dat meer onderwijsinstellingen ten prooi vallen aan cybercriminelen. Daar kreeg de Universiteit Maastricht met kerst mee te maken.

De kwestie legt volgens VVD-Kamerlid Dennis Wiersma bloot dat de cyberveiligheid van univer­siteiten, maar ook die van hbo’s en mbo’s, te wensen overlaat. „In Maastricht was niet overal een back-up van. En je vraagt je ook af hoe de hackers konden binnen­komen. De beveiliging van de ­systemen was blijkbaar ook niet op orde.”

Ransomware

De Maastrichtse universiteit werd het slachtoffer van ransomware, waardoor bestanden niet meer toegankelijk waren. Ook scripties en onderzoeken stonden op de servers van de universiteit. Er zou tonnen aan losgeld zijn betaald aan de ­hackers, al wil de universiteit daar geen mededelingen over doen.

Lees ook: Ineens lag de fabriek plat: ‘Sorry! Uw bestanden zijn versleuteld’

In Maastricht wordt nu onderzoek gedaan naar de hack. „De resultaten daarvan worden ook met andere universiteiten gedeeld”, stelt een woordvoerder van onderwijsminister Ingrid van Engelshoven. Volgens de woordvoerder hebben alle instellingen na de problemen in Maastricht naar hun eigen situatie gekeken.

Toetsen

Dat gaat Wiersma niet ver genoeg. Hij wil dat de minister zorgt dat alle scholen in het hoger onderwijs en beroepsonderwijs hun computersystemen toetsen op veiligheid. De conclusies moeten vervolgens naar de Kamer worden gestuurd. „Ik wil onderbouwingen van experts zien.”

Lees ook: Kamerdebat over cyberhack Universiteit Maastricht

De studentenorganisaties zien de ransomware-aanval in Maastricht als ‘een wake-upcall’. Voorzitter Alex Tess Rutten van de Landelijke Studentenvakbond (LSVB) vreest dat de digitale veiligheid bij meer onderwijsinstellingen rammelt.

Door Hanneke Keultjes

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen