Scheidsrechter geschorst voor ‘tien kleine negertjes die omvallen’-uitspraak

Foto ter illustratie. Afbeelding: Koek Suyk

De KNVB heeft scheidsrechter Jan Tielen een schorsing opgelegd van drie maanden waarvan een maand voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.

De onafhankelijke tuchtcommissie amateurvoetbal bestraft de arbiter voor zijn uitlatingen bij het duel tussen SIOL en Juliana Mill in Cuijk, in de vierde klasse H (district Zuid 2) van eind oktober. Hij had gezegd dat de spelers van de thuisclub ‘tien kleine negertjes lijken die omvallen’.

De tuchtcommissie acht bewezen dat Tielen zich daarmee onbehoorlijk heeft gedragen, beledigend richting SIOL-spelers. Niet bewezen is dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan racisme of discriminatie. Dit komt doordat de intentie, doelgerichtheid en context hiervoor ontbreken, zo stelt de tuchtcommissie.

De woordkeuze zou zijn ontleed aan een kinderrijmpje van vroeger, dat ook als beeldspraak wordt gebruikt om een groep te beschrijven die steeds kleiner wordt. Tielen heeft met zijn woorden de SIOL-spelers willen vermanen omdat ze snel omvielen en om vrije trappen riepen.

Media-aandacht en excuusbrief

De straf valt lager uit dan de aanklager vlak na het incident voor had gesteld: bij het schikkingsvoorstel voor Tielen was immers een schorsing van vier maanden voorgeschreven. Daarmee ging de scheidsrechter niet akkoord.

In de uitspraak heeft de tuchtcommissie van de KNVB verder meegenomen dat de zaak veel media-aandacht heeft gehad, dat de scheidsrechter een excuusbrief heeft geschreven naar beide clubs en dat beide voetbalverenigingen niet doorprocederen.

De uitspraak zorgt ervoor dat hij per direct weer wedstrijden mag leiden. Tielen heeft zijn schorsing van twee maanden er namelijk al opzitten. Hij zat in november en december al aan de kant.

SIOL en trainer gaan vrijuit

Eerder was al bekend dat de club SIOL en trainer Luciën Roeffen niet worden beboet voor de wanordelijkheden rondom het duel. De rode kaart die Roeffen kreeg voor het betreden van het veld werd geseponeerd. De aanklager achtte bovendien onvoldoende bewezen dat SIOL schuldig is aan het staken van de competitiewedstrijd.

Op zaterdag 11 april – in het paasweekend – wordt het restant van het duel uitgespeeld. Op het moment van staken waren er nog zeven minuten te spelen, de stand is 1-1.

Bekijk hier de nieuwste aflevering van ‘Komt dat Schot’, het online voetbalprogramma van De Limburger:

Fortuna kan beker winnen, Maastrichtenaar traint met Messi en mistgordijn Roda | Komt dat schot #22. Video: De Limburger

Door Dominique Pichel

Nieuw: Voetbaluitslagen

Hier vind je alle voetbaluitslagen, de standen en het programma van de Eredivisie t/m de 5e klasse.

> Bekijk hier de voetbaluitslagen