Veel vertraging op Eindhoven Airport door dichte mist: eerste vluchten vertrokken

Bron © ED

Foto ter illustratie. Afbeelding: Fotopersburo Bert Jansen/Sem van Rijssel/ED

In het zuidoosten van het land, waaronder Limburg is het maandagochtend erg mistig. Dat levert ook op Eindhoven Airport vertraging op. In het hele land werd door het KNMI ook code geel afgegeven voor lokale gladheid. Dat is inmiddels voorbij. Wel waarschuwt het KNMI nog voor dichte mist.

Eindhoven Airport liet weten dat de dichte mist maandag vertraging oplevert. Dat geldt in elk geval voor alle vluchten tot 11.15 uur. Het gaat in totaal om twaalf vluchten. Het eerste vliegtuig, dat eigenlijk om 07.00 uur zou vertrekken, was rond 10.30 uur uiteindelijk vertrokken. Ook een tweede vroege vlucht naar Tel Aviv is inmiddels weg.

In Limburg wordt gewaarschuwd voor plaatselijk dichte mist, met een zicht van minder dan 200 meter. Ook is het maandag lokaal glad door bevriezing van natte weggedeelten, aldus Weerplaza. De gladheid verdwijnt halverwege de ochtend weer. De dichte mist houdt waarschijnlijk de hele ochtend aan.

Probleem

Mist is voor Eindhoven Airport al langer een groot probleem. Daarom is de luchthaven in gesprek met Vliegbasis Eindhoven, het militaire deel van het vliegveld. Een ander landingssysteem zou de overlast door mist namelijk kunnen voorkomen.

De afgelopen tijd kampte de luchthaven al vaker met problemen door mist. Met een beter instrumentenlandingssysteem (ILS) kunnen toestellen ook met slecht zicht landen en opstijgen. Eindhoven Airport wijst wel op de miljoeneninvestering die daarmee gepaard gaat. De komende tijd moet er dan ook belangenoverweging worden gemaakt, vindt de luchthaven.

Bekijk hier de weersverwachting voor Limburg.

Door Sabrina Kantelbergs