Eindelijk! Reuzenpanda’s in Ouwehands DierenPark hebben ‘het’ gedaan

Bron © AD

De daad. Afbeelding: Ouwehands Dierenpark

Het is gelukt! Reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya hebben zaterdag voor het eerst met elkaar gepaard in Ouwehands Dierenpark. Of vrouwtje Wu Wen zwanger is, is nog onbekend.

De verzorgers hebben sinds de komst van de reuzenpanda’s in 2017 naar dit moment toegewerkt. Voor én achter de schermen zijn diverse maatregelen getroffen om een paring te stimuleren. De voortplanting van de reuzenpanda is zeer complex mede door de korte vruchtbaarheidsperiode van het vrouwtje slechts een paar dagen per jaar.

Hormoonpiek

Daarom hield de dierentuin in Rhenen nauwlettend in de gaten wanneer het moment daar was. De afgelopen weken is de urine van Wu Wen vrijwel dagelijks gecheckt om haar hormoonpiek te bepalen. Aan de hand van een hormoonbepaling wordt vastgesteld of ze in haar vruchtbaarheidsperiode zit.

Geluidsopnames

De afgelopen jaren zijn de reuzenpanda’s op verschillende manieren voorbereid op hun eerste ontmoeting. Zo werd onder andere urine van de dieren in elkaars verblijf verspreid, kreeg het mannetje Xing Ya geluidsopnames te horen van reuzenpandamannen in de paartijd en is hij getraind om op zijn achterpoten te staan zodat hij in staat zou zijn de daad te volbrengen.

Vanuit hun aparte nachtverblijven hebben de reuzenpanda’s vorig jaar al wel voor het eerst neus-aan-neus contact gehad en elkaar van heel dichtbij kunnen horen, zien en ruiken. De reuzenpanda’s toonden interesse in elkaar, maar uiteindelijk heeft dit toen niet geleid tot een paarpoging. Xing Ya was nog te jong en hierdoor te speels.

Eindelijk! Reuzenpanda’s in Ouwehands DierenPark hebben ‘het’ gedaan
De reuzenpanda’s maken kennis met elkaar. Foto: Ouwehands Dierenpark

Eind vorige week bleek uit de hormoonbepaling dat Wu Wen er klaar voor was. Vanaf dit moment zijn de pandaverzorgers dag en nacht aanwezig geweest om de reuzenpanda’s te begeleiden en samen te brengen in een speciaal verblijf. Hierbij was er intensief contact met experts van de China Conservation and Research Center for the Giant Panda in China, die de dierverzorgers van Ouwehands Dierenpark adviseerden.

De komende weken worden spannend. De hormonen in de urine van Wu Wen blijven dagelijks gemonitord en zullen moeten uitwijzen of Wu Wen zwanger is.

Panda’s in 2015 geschonken aan Nederland

Wu Wen en Xing Ya werden in oktober 2015 symbolisch aan Nederland geschonken door China. In 2017 kwamen ze aan voor een verblijf van maximaal vijftien jaar.

Reuzenpanda’s zijn ernstig bedreigd en alleen in China leven ze nog in het wild. De meest recente telling wijst op nog 1.864 wilde reuzenpanda’s. Door de dieren te fokken hopen onderzoekers om de populatie nog gezond en levend te houden.

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen