Vertrekkend ABN AMRO-topman wil dat de staat zich terugtrekt uit zijn bank

Afbeelding: Getty Images

De Nederlandse staat zou zijn belang in ABN AMRO moeten terugschroeven. Scheidend topman Kees van Dijkhuizen van de bank hoopt dat het dit jaar zal gebeuren, zo zei hij tijdens het World Economic Forum in het Zwitserse Davos.

De overheid heeft nog altijd een belang van ruim 56 procent in ABN AMRO als gevolg van de nationalisatie van de Nederlandse delen van Fortis en ABN AMRO in 2008.

Recent wilde minister van Financiën Wopke Hoekstra niet ingaan op de vraag hoelang de overheid nog grootaandeelhouder blijft van de bank. Dat was kort nadat ABN AMRO bekendmaakte dat Robert Swaak de beoogd opvolger van Dijkhuizen is. Hoekstra herhaalde dat het kabinet, zoals ook afgesproken in het regeerakkoord, het resterende belang „zo snel als verantwoord mogelijk is” van de hand wil doen.

Dijkhuizen stipte in Davos ook de kwestie rond het witwassen en andere zwartgeldproblemen aan, waar meerdere banken in Europa mee te maken hebben. Hij verwacht dat de sector de kwestie binnen drie jaar volledig heeft opgelost, mede door de inzet van nieuwe technologieën en betere samenwerking tussen financiële instellingen en toezichthouders.

Door ANP

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen