De Nationale Tuinvogeltelling gaat van start

Bron © ANP

Afbeelding: ANP

De kans dat de grote bonte specht zich laat zien is klein gezien de hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Maar vele andere vogels, zoals de huismus en het roodborstje, kunnen waarschijnlijk wel worden afgevinkt tijdens de Nationale Tuinvogeltelling die vrijdag weer begint. In het hele land kunnen mensen zich aanmelden en zo gezamenlijk de tuin of het balkon afspeuren naar vogels.

De Vogelbescherming en Sovon Vogelonderzoek Nederland organiseren al sinds 2001 de Tuinvogeltelling. Door deze jaarlijkse actie snappen onderzoekers, maar ook de vogeltellers zelf, meer van de leefwijze van vogels in de winter. Met die informatie kan de Vogelbescherming de vogels beter helpen en beschermen.

Lees ook: Wie is wie in de tuin? Tien vogels die graag op bezoek komen

Een paar regels zijn er wel: je mag een half uur tellen en de vogels moeten in de tuin landen, eroverheen vliegen telt niet. Na een half uur turen in de tuin kan het getelde aantal vogels op de website ingeleverd worden.

Afgelopen jaar deden bijna 8000 mensen mee aan de tuinvogeltelling en in totaal werden er ruim 1,2 miljoen vogels geteld. De vogel die zich het vaakst liet zien, was toch wel de huismus. Die landde meer dan 200.000 keer in en op de Nederlandse tuinen en balkons.

De Nationale Tuinvogeltelling duurt nog tot en met 26 januari.

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen