Vijf zittingsdagen uitgetrokken voor zaak Brech

Jos Brech Afbeelding: Rob Klein Goldewijk

De rechtbank in Maastricht heeft vijf dagen in mei van dit jaar uitgetrokken voor de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Jos Brech. Dat is maandag bekendgemaakt.

Brech wordt verdacht van het doden, misbruiken en ontvoeren in 1998 van de toen 11-jarige Nicky Verstappen uit Heibloem. De jongen was op kamp met jeugdwerk op de Brunssummerheide. Hij verdween uit zijn tent en werd een dag later dood teruggevonden.

Lees ook: Zaak-Nicky Verstappen: getuigen uit 1998 worden alsnog gehoord

Publiek

Op 10 februari is eerst nog een pro-formazitting waarbij de laatste stand van zaken in de rechtszaak tegen Brech wordt besproken. Tijdens die zitting wordt ook bekeken of Brech in hechtenis moet blijven tot aan de inhoudelijke behandeling die drie maanden later zal plaatsvinden. De vijf dagen durende inhoudelijke zitting vindt plaats op 6, 7, 8, 11 en 13 mei. De rechtbank heeft enkele zittingszalen uitgeruimd zodat publiek de zaak daar op beeldschermen kan volgen.

Lees ook: Een harde confrontatie tussen de rechter en Jos Brech

Zwijgrecht

Jos Brech beroept zich sinds zijn aanhouding in augustus 2018 op zijn zwijgrecht. Hij ontkent iets met de dood van Nicky te maken te hebben, maar geeft geen uitleg over de aanwezigheid van zijn DNA op de onderbroek van de jongen. Het DNA-materiaal werd pas jaren na de dood van Nicky bruikbaar voor justitie omdat het met modernere technieken bekeken kon worden.

Door Paul Bots

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →
Leudal