Koolmees, huismus en pimpelmees vaakst geteld

Jong en oud doen mee aan de Nationale Tuinvogeltelling. Afbeelding: ANP

Huismus. Koolmees. Pimpelmees. Zie daar de top-drie van de afgelopen weekeinde gehouden Nationale Tuinvogeltelling in Kerkrade en Simpelveld. In Landgraaf staat de koolmees op een, gevolgd door huismus en pimpelmees.

Ruim 90.000 personen in Nederland deden dit jaar mee aan de telling. Zij telden ruim anderhalf miljoen vogels.

In Landgraaf namen in 123 personen deel aan de telling (peildatum maandagmiddag), in Kerkrade 97 en in Simpelveld 46 deelnemers. In totaal werden in Landgraaf 1841, in Kerkrade 1761 en in Simpelveld 951 vogels geteld. Kijk voor meer gedetailleerde resultaten op www.tuinvogeltelling.nl

Vogelbescherming Nederland en SOVON Vogelonderzoek Nederland organiseren de Nationale Tuinvogeltelling vanaf 2001. De Nationale Tuinvogeltelling is een citizen science project. Oftewel: burgers leveren een bijdrage aan onderzoek, in dit geval naar het tuingebruik door vogels in de winter.

Belang

“Bij een aantal soorten zien we duidelijk de gang naar tuinen in strenge winters”, staat in de rapportage Nationale Tuinvogeltelling 2003-2018 – Vijftien jaar tuinvogels tellen.

“Aansprekende voorbeelden zijn de grote bonte specht en de vink. Tijdens de strenge winter van 2013, toen de Elfstedenkoorts in ons land heerste, werden tijdens de Nationale telling recordaantallen van de grote bonte specht en de vink geteld. Dit onderstreept het belang van tuinen voor de winteroverleving van vogels. Ze komen af op onze voedertafels, op vogelpindakaas en op vetblokken. Dit effect wordt versterkt door het feit dat mensen bij streng winterweer meer geneigd zijn om vogels in de tuin te voeren. De Tuinvogeltelling zegt dus niet alleen iets over vogels, maar zeker ook iets over mensen!”

Enthousiasme

De Tuinvogeltelling levert niet alleen telgegevens op, maar ook vele tienduizenden enthousiaste mensen die bewust met de vogels in hun tuin bezig zijn. “De vele media-aandacht, de bekendheid voor vogels die de Tuinvogeltelling creëert en daarmee de aandacht voor het belang van vogels- en natuurbescherming, is een even belangrijk aspect.”

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen