Hoogste niveau waakzaamheid in Nederland voor coronavirus

Bron © AD

Een groep Chinezen met maskers tegen het coronavirus. Afbeelding: EPA

Nederland geeft het coronavirus het dreigingsniveau mee van een zogenoemde A-ziekte. Dat heeft minister Bruins (Medische zorg) besloten op advies van het RIVM, schrijft hij maandagavond in een Kamerbrief.

De overheid wil met deze status eventuele patiënten met het coronavirus in Nederland zo snel mogelijk opsporen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Dit betekent dat een specialist in het ziekenhuis vanaf nu verplicht is om een patiënt die wordt verdacht van een besmetting direct bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst te melden.

Lees ook: Mondkapjes van ondernemer Erik niet aan te slepen: ‘Ook Nederlanders slaan in’

Dwang is nu optie

Mogelijk wettelijke maatregelen zijn verder vanaf dit moment gedwongen opname tot isolatie of thuisisolatie, gedwongen onderzoek, gedwongen quarantaine (inclusief medisch toezicht) en verbod van beroepsuitoefening.

Op basis van wetenschappelijke literatuur en conform adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert het crisisteam dat het RIVM heeft opgezet, daarentegen om geen screening op Schiphol in te voeren voor binnenkomende passagiers. Dit is in het verleden niet effectief gebleken als middel om import van infectie tegen te gaan.

Geen maskers nodig

Ook het dragen van mondneus-maskers in de openbare ruimte lijkt volgens de experts geen meerwaarde te hebben ten opzichte van goede hoest- en handhygiëne en het bewaren van afstand ten opzichte van zieke mensen. Het uitdelen van mondkapjes heeft dan ook weinig nut, aldus het team.

Lees ook: Ministerie onderzoekt opties om Nederlanders uit Wuhan te halen

Het virus wordt voornamelijk van mens op mens overgedragen door hoesten en niezen van een besmette patiënt. Via kleine druppeltjes komt het virus dan bij een ander persoon terecht. Vooral mensen met een slechte gezondheid en daardoor verminderde weerstand worden sneller ziek dan een gezond persoon. Ze hebben ook een veel grotere kans om te overlijden aan deze ziekte.

Huisartsen zullen aanvullende informatie ontvangen over hoe te handelen bij een patiënt met een verdenking, laat de bewindsman verder weten. Bruins: ,,Er is wetenschappelijk gezien nog veel onzeker en er moet rekening mee worden gehouden dat deze adviezen de komende periode door voortschrijdend inzicht waarschijnlijk vaak aangepast zullen worden om nieuwe inzichten een plaats te geven.”

Coronavirus - tussenstand 27 januari. Video: De Limburger

Door Edwin van der Aa