Gemeentelijke heffingen opnieuw omhoog: kijk hier hoeveel jouw gemeente verwacht te ontvangen

Bron © ANP

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Limburgers betalen dit jaar gemiddeld bijna 5 procent meer aan gemeentelijke belastingen. Vooral de inkomsten uit de afvalstoffenheffing leveren de gemeenten zo’n 11 procent meer op.

In totaal halen de Limburgse gemeenten het komend jaar met hun eigen belastingen, zoals de ozb-belasting, 675 miljoen euro op. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS).

Opvallend is dat met name enkele kleinere Limburgse gemeenten verwachten fors meer binnen te krijgen vanuit hun eigen belastingen. Zo verwacht de gemeente Voerendaal maar liefst 14,8 procent extra aan inkomsten. De Parkstadgemeente is daarmee de sterkste Limburgse stijger als het gaat om de gemeentelijke lasten. Voerendaal wordt gevolgd door Vaals (+14 procent) en Kerkrade (+13,5 procent). In Roermond stijgen de inkomsten uit gemeentelijke belastingen het minst van de Limburgse gemeenten. Daar brengen de burgers 0,2 procent meer in het laatje in vergelijking met vorig jaar.

Ook toeristen moeten meer gaan betalen wanneer ze in Limburg overnachten. Het CBS heeft becijferd dat de inkomsten uit de toeristenbelasting voor Limburgse gemeenten met zo’n 12 procent stijgen.

Landelijk

De Limburgse gemeenten zien hun inkomsten uit eigen belastingen minder snel stijgen dan het landelijk gemiddelde (+6,3 procent). In totaal komt er landelijk maar liefst 10,8 miljard euro binnen uit de lokale heffingen.

Opvallend is dat er landelijk een enorme stijging is als het gaat om de inkomsten uit toeristenbelasting (+39,7 procent). Dat wordt voor een groot deel veroorzaakt door Amsterdam. Daar worden de inkomsten vanuit de toeristenbelasting begroot op 199 miljoen euro in 2020. Daarmee is hoofdstad goed voor bijna de helft van alle inkomsten uit de toeristentaks. Voor het eerst in de geschiedenis van Amsterdam zijn daarmee de inkomsten uit toeristenbelasting groter dan de inkomsten uit de ozb-belasting. Een situatie die tot dusver alleen voorkwam in de vijf Waddengemeenten en het Zeeuwse Veere.

Door Bram van der Heijden