Na licht doet Philips ook huishoudelijke apparaten deur uit

Philipstopman Frans van Houten. Afbeelding: ANP

Philips ontdoet zich van zijn divisie voor huishoudelijke apparaten. Koffiezetapparaten, airfryers, stofzuigers, waterkokers, strijkijzers: ze passen niet meer bij de rest van het concern, zo vindt Philips-topman Frans van Houten. Philips heeft zich toegelegd op gezondheidstechnologie.

De komende tijd wordt de divisie afgesplitst tot een apart bedrijf. Dat zal maximaal achttien maanden in beslag nemen. Daarmee zet Philips de tak in de etalage. De huishoudelijke apparaten zijn goed voor een omzet van 2,3 miljard euro. Het bedrijf streeft naar een naadloze overgang van de divisie van huishoudelijke apparaten, met oog voor klantbelang en continuïteit voor medewerkers.

Philips gaat daarmee straks fors minder consumentenartikelen produceren. De scheerapparaten en elektrische tandenborstels blijven wel onder Philips’ vleugels. Dergelijke apparaten vallen samen met bijvoorbeeld slaapmaskers onder de divisie Persoonlijke gezondheid, goed voor een jaaromzet van 3,5 miljard euro.

In 2016 bracht Philips de lichtdivisie naar de beurs. In september 2019 werden de banden definitief doorgesneden en werden alle aandelen in het inmiddels verzelfstandigde Signify van de hand gedaan. De vraag is of de in de etalage gezette divisie net als Licht naar de beurs gebracht zal worden of dat het onderdeel zal worden verkocht. Philips benadrukt dat het ontvlechtingsproces net is begonnen en dat alle opties op tafel liggen. Een verkoop lijkt voor de hand te liggen.

Philips maakte de afsplitsing van de tak met huishoudelijke producten dinsdag wereldkundig bij de publicatie van de jaarcijfers. De omzet steeg van 18,1 miljard in 2018 naar bijna 19,5 miljard in 2019.

 

 

Philips rekent op grote belangstelling voor huishoudtak

Philips-baas Frans van Houten denkt dat er veel belangstelling zal zijn voor de divisie huishoudelijke apparaten.

Philips heeft zichzelf de laatste jaren meer en meer getransformeerd tot louter een gezondheidstechnologieconcern. Eerdere onderdelen waar afscheid van werd genomen, waren onder meer de chipdivisie en de verlichtingstak. Die werden door het bedrijf op eigen benen gezet.

Ook Domestic Appliances krijgt nu een eigen juridische structuur. De vraag is of het net als de chipstak en de verlichtingsdivisie een eigen notering zal krijgen, of dat het onderdeel zal worden verkocht. Philips benadrukt dat het ontvlechtingsproces pas net is begonnen en dat alle opties op tafel liggen.

Philips is met de huishoudtak actief in zeker honderd landen. Volgens Van Houten heeft het ontvlechten van de divisie nogal wat voeten in de aarde. Het verkoopproces duurt zeker een jaar een mogelijk 18 maanden. Over de kosten daarvan, kon Van Houten nog niet veel zeggen. In de loop van dit jaar verwacht hij daar meer over bekend te kunnen maken.

Het merk Philips zal ook na de afsplitsing van het onderdeel blijven bestaan voor bijvoorbeeld koffiemachines of airfryers. Dergelijke afspraken kwam Philips eerder ook overeen met de televisies of lampen van het merk.

De miljarden die verkoop van het onderdeel oplevert, zullen worden gebruikt voor verschillende bedrijfsdoeleinden. Van Houten sprak onder meer van overnames op het gebied van gezondheidstechnologie, maar ook over beloningen aan aandeelhouders.

 

 

Minder

De onderneming sloot het vierde kwartaal van 2019 af met een omzet van 6 miljard euro. De winst uit voortgezette activiteiten was 550 miljoen euro, hetgeen duidelijk minder was dan de 723 miljoen euro een jaar eerder. Van Houten spreekt in een toelichting van moeilijkere marktomstandigheden.

Onzekerheden

Philips maakte eerder al bekend dat de handelsstrijd tussen de Verenigde Staten en China tientallen miljoen euro’s van de winst afsnoept. Vooruitblikkend op de prestaties dit jaar meent Van Houten dat geopolitieke en economische onzekerheden blijven bestaan. Het bedrijf streeft naar een omzetgroei van 4 tot 6 procent en een verdere verbetering van de winstmarge. Gedurende het jaar zal de winstgevendheid van de onderneming verbeteren.

Zorgenkindje

Ook maakte Philips bekend dat Roy Jakobs, het huidige hoofd van de tak Persoonlijke ontwikkeling, een overstap maakt naar de Connected Care-divisie. Daar neemt hij de dagelijkse leiding over van de Duitse Carla Kriwet, die het bedrijf verlaat. Wie Jakobs opvolgt, is nog niet bekend. Van Houten bemoeide zich samen met financieel topman Abhijit Bhattacharya in het afgelopen jaren extra met het zorgenkindje Connected Care, de op ICT gerichte divisie die onder meer oplossingen levert voor de uitwisseling van informatie tussen arts en patiënt. De problemen daar waren de belangrijkste aanleiding voor een winstwaarschuwing voorafgaand aan de derdekwartaalresultaten. Een topmanager werd vervangen maar aanvankelijk bleef Kriwet wel aan het roer.

Door Bart-Jan van Rooij