Hof stelt ontbinding Hells Angels uit: motorclub mag hoger beroep afwachten

Bron © AD

Afbeelding: EPA

De Hells Angels hoeven, anders dan de rechtbank Utrecht vorig jaar besliste, niet direct te worden ontbonden. Het gerechtshof in Arnhem stelt dat de uitvoering van die beslissing wordt uitgesteld zolang er nog geen vonnis is in hoger beroep. De motorclub mag het beroep dus afwachten.

De rechtbank Utrecht verbood in mei vorig jaar, via een civiele procedure, motorclub Hells Angels in Nederland. De Nederlandse tak werd ongeacht een hoger beroep per direct ontbonden en verboden, de wereldwijde organisatie mag niet meer actief zijn in Nederland.

Lees ook: Ondanks verboden juist méér leden criminele motorbendes

Volgens de rechtbank heeft de motorclub een ‘geweldscultuur’ die ‘kenmerkend en structureel’ is en die de club kan worden aangerekend. ,,De organisatie Hells Angels is een gevaar voor de openbare orde”, aldus de rechtbank. De motorclub gaf aan tegen het verbod in beroep te gaan.

Een eerdere poging van het Openbaar Ministerie om de motorclub verboden te krijgen, tien jaar eerder, strandde. Hells Angels werd in 1948 in de Verenigde Staten opgericht door vooral oud-militairen. Ongeveer veertig jaar geleden kwam de club officieel naar Nederland.

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen