Na vergeten groenten herontdekken we vergeten vlees: zoete kipdijfilet met gember en limoen

FOTO JANNEKE PHILIPPI

Het nieuwe jaar is alweer een maand oud. Zo’n eerste maand struikelen de lijstjes met foodtrends over elkaar heen. Wat worden dé trends voor 2020, en vooral, wat is zó 2019?

Hartige yoghurtbowls, vegan kaasplank, no-alcohol en verse pils zijn in opkomst. Sambal wordt het nieuwe broodbakken. Avocado laten we achter ons, net als de freakshakes. Wat blijft is de no-waste trend: wat niet weg hoeft, gaat niet weg. Zo ontdekten we na de ‘vergeten groenten’ als pastinaak, aardpeer en schorseneer ook ‘vergeten vlees’. Van kop tot staart komen alle delen van het varken, rund, maar ook wild en gevogelte op tafel. Eerst in restaurants, inmiddels ook thuis.

Lange tijd was ook de kippendij een grote onbekende in de supermarkt. Bij slager en poelier werd er eveneens amper om gevraagd. ‘Vergeten kip’ noemden we het een paar jaar geleden. Gelukkig is het ontbeende en ontvelde vlees van de kipkarbonade nu overal goed verkrijgbaar, want het stooft heerlijk mals en sappig.

Zoete kipdijfilet met gember en limoen

Bereidingsduur: 40 minuten

+ 1 uurmarineren

Voor 4 personen

Ingrediënten:

600 gram kipdijfilets

2 limoenen

50 ml ketjap manis

4 cm gember, geschild en geraspt

2 tenen knoflook, in plakjes

2 eetlepels zonnebloemolie

1 rode paprika, in reepjes

1 eetlepel honing

1 eetlepel blank en/of zwart sesamzaad

2 takjes koriander of platte peterselie, grofgehakt

Bereiding

Leg de kipdijfilets in een schaal.

Boen de limoenen schoon en rasp de groene schil boven de kipdijfilets. Halveer de limoenen en knijp ze boven de schaal uit. Voeg de ketjap, de gember en de knoflook toe en schep de filets goed door de marinade. Marineer het vlees 1 uur afgedekt in de koelkast.

Verhit de olie in een stoofpan. Neem de kipdijfilets uit de marinade en laat ze uitlekken; bewaar de marinade. Bak de kipdijfilets in 3 minuten aan beide kanten bruin. Neem ze uit de pan. Bak de paprika 3 minuten in het bakvet.

Kijk voor meer kookinspiratie op onze receptensite

Leg de kipdijfilets tussen de paprikareepjes terug in de pan. Druppel de honing erover. Voeg 150 ml water en de marinade toe en breng tegen de kook. Draai het vuur laag en stoof de kipdijfilets afgedekt in 20 minuten gaar.

Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan goudbruin en schud het op een bord. Leg de kipdijfilets op een schaal, houd ze onder aluminiumfolie warm terwijl je het stoofvocht eventueel nog iets inkookt. Schenk de saus over de kipdijfilets. Bestrooi met het sesamzaad en de koriander. Lekker met rijst en sperziebonen.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur

www.jannekephilippi.nl

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen