Tweede leven voor voetbalschoenen in Afrika

De jeugd in Malawi is dolblij met de schoenen uit Landgraaf. Afbeelding: Eric de Ruiter

Jarenlang verbleef de familie De Ruiter in Afrika. Eenmaal terug in Nederland schoten vader Eric en zoon Jesse James hun vrienden in Malawi direct te hulp toen die vroegen om voetbalschoenen. Bij VV Schaesberg startten zij een inzamelingsactie.

Jesse James de Ruiter (nu 13 jaar oud) valt op tijdens een toernooi van de internationale school waarop hij zit in Malawi. Hij keept de sterren van de hemel, ziet ook George Maguire, de oprichter van de Ascent Soccer Academy. Dat is een voetbalschool in de hoofdstad Lilongwe, die talentvolle kinderen een betere kans geeft door te zorgen voor voeding, opleiding en voetbaltraining. Jesse James verblijft er een paar weekeinden en wordt er onder handen genomen door een voormalig Schotse profkeepster.

Tweedehands voetbalschoenen

Twee jaar geleden komt het gezin De Ruiter na een jarenlang verblijf in Ghana, Gambia en Malawi terug naar Nederland, waar het zich uiteindelijk vestigt in Hoensbroek. Jesse James gaat voetballen bij VV Schaesberg, waar ze nog wel een goede doelman kunnen gebruiken. Enige tijd geleden had vader Eric contact met Maguire, die hem vroeg of hij kon helpen met een ontwerp en plan voor zijn droom: een school, slaapplekken en trainingsvelden op de academie. Eric de Ruiter is immers betrokken bij de stichting Bouwen Nederland, die projecten in Afrika ontwikkelt, coördineert en realiseert. „Kun je eens kijken of je tweedehands voetbalschoenen kunt verzamelen voor Ascent, was zijn vraag”, vertelt De Ruiter.

Door het droge gras en de ongelijke velden in Malawi slijten de kicksen daar snel. De Ruiter: „Ik zei: we gaan eens wat proberen bij de club. Eerst deed ik een oproep in de groepsapp van Jesse James’ team. En toen dacht ik: waarom niet gewoon het bestuur inschakelen?”

Maatschappelijk karakter

Dat zag het plan direct zitten. „We hebben sinds vorig jaar een nieuw, jong bestuur”, legt secretaris Renaldo Secchi uit. „We willen ons niet meer alleen op voetbal, maar ook op het maatschappelijke karakter van de club richten. Lokaal, maar ook internationaal als leden van de vereniging met zo’n verzoek komen. Een tweede leven voor voetbalschoenen, natuurlijk zeg je dan meteen ‘ja’. Mijn zoon Dante kwam laatst met een koffer vol thuis van de basisschool.”

Uitlaatklep

Korte tijd later stond ook een verzamelbak in de kantine van VV Schaesberg. Onlangs bracht De Ruiter de eerste lading - 26 paar - naar Malawi. „Blij als een kind, zoals ze daar met alle hulp enorm gelukkig zijn. Vergeet niet: ze hebben daar helemaal niks. Voetballen is een uitlaatklep. De jongens in Malawi zijn fysiek sterk op jonge leeftijd en hebben een vechtersmentaliteit. Als ze voetballen, vergeten ze even dat ze straks weer een emmer water moeten gaan halen een heel eind verderop. Ze spelen meestal op blote voeten of op één schoen, dat interesseert ze niet. Maar geef ze een tweede erbij en ze zijn dolgelukkig”, zegt De Ruiter.

Andere clubs

Hij en zijn zoon zijn dankbaar voor het gehoor dat wordt gegeven aan hun oproep. „De meeste zijn ook nog schoongemaakt, ongelofelijk.” Het zal niet lang duren of ook andere voetbalverenigingen in de omgeving slaan aan het inzamelen. Secchi: „Een jongen van KVC Oranje kreeg lucht van de actie en nam contact met mij op. Hij heeft de inzameling bij zijn bestuur voorgedragen en de club wil meedoen. Binnenkort zitten we met ze om tafel.”

Het stemt tot tevredenheid bij vader en zoon De Ruiter. „Heel mooi. In Afrika zijn ze immers gewoon niet in staat ze zelf te kopen.”

Door Nick Bruls
Heerlen