Video: Bombrief ontploft bij bedrijf in Kerkrade

In een bedrijf aan de Wiebachstraat in Kerkrade, in de omgeving van het Roda-stadion, is woensdagochtend een briefpakket ontploft. Eerder op de ochtend was er ook al een explosie bij een bedrijf in Amsterdam.

De explosie was om 08.30 uur. Er zijn geen gewonden gevallen. Het pand is inmiddels door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) als veilig bestempeld. Er is dus geen direct gevaar meer voor de omgeving. Wel blijft de locatie, die beperkt beschadigd is geraakt door de explosie, voorlopig gesloten voor verder onderzoek, meldt de politie.

Lees ook: Medewerkers hoorden sissend geluid, daarna was er een knal

Het bedrijf Ricoh is gespecialiseerd in het digitaliseren van poststukken. Post komt bij het bedrijf binnen en wordt vervolgens omgezet en digitaal naar de geadresseerden verstuurd. Bij het openmaken van een van de poststukken moet het zijn ontploft, zegt de eigenaar tegen De Limburger.

Ondergebracht

Negen medewerkers van het bedrijf werden ondergebracht in een naburig kantoorpand. De politie ging daar met ze in gesprek over wat er precies was gebeurd. Even voor 11.30 uur gingen deze personeelsleden begeleid door een leidinggevende naar een andere plek om tot rust te komen en iets te drinken. „Onze mensen hebben nogal wat meegemaakt.”

Metingen

De Exposieven Opruimings Dienst Defensie kwam ter plaatse. Brandweerlieden hebben het gebouw betreden in beschermende kleding om metingen te verrichten. Tegenover De Limburger verklaren zij dat er geen sprake is van andere gevaarlijke stoffen in het pand, dat even na 11.30 uur werd vrijgegeven. Wel wordt er nog volop onderzoek gedaan. Bijvoorbeeld naar van en voor wie de brief was.

Lees ook: De jacht op de bombriefmaker: elk detail kan naar de dader leiden

Ongeveer een half uur eerder was er ook een explosie in de postkamer van een bedrijf in Amsterdam. Ook daar vielen geen gewonden. Volgens de politie is het nog niet bekend of er een verband is.

Lees ook: Maastrichtse bedrijven krijgen waarschuwingsbrief van verzender bombrieven

Video: Bombrief ontploft bij bedrijf in Kerkrade
Foto: De Limburger

De afgelopen tijd werden in het land al meerdere bombrieven aangetroffen. De meest recente werd vrijdag gevonden, in een postsorteercentrum aan de Australiëhavenweg in Amsterdam.

De brief bevatte een explosief dat zwaar lichamelijk letsel had kunnen aanrichten, zei een politiewoordvoerder. De recherche meldde de vondst mee te nemen in het onderzoek naar de eerder verzonden bombrieven in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Maastricht.

Incassobureau

De brief van vrijdag werd herkend aan dezelfde verdikking die eerdere brieven ook hadden. Een adressticker van het Rotterdamse incassobureau Centraal Invorderings Bureau (CIB) als afzender ontbrak, maar heeft er waarschijnlijk wel op gezeten. Eerdere brieven hadden wel een dergelijke sticker. Echte brieven die het CIB verzendt, worden hier nooit van voorzien: de afzender staat normaal gesproken gedrukt op de envelop.

Video: Bombrief ontploft bij bedrijf in Kerkrade
Foto: Politie

In totaal zijn er diverse waarschuwingsbrieven en bombrieven verstuurd. De bombrieven kwamen onder meer terecht bij hotel Okura in Amsterdam, een tankstation in de hoofdstad en een makelaarskantoor in Utrecht. Twee bombrieven zijn deels verbrand retour ontvangen door het Rotterdamse incassobureau Centraal Invorderings Bureau (CIB), dat er volgens de politie niets mee te maken heeft.

Door Redactie

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →
Kerkrade