Bombrief ontploft bij ING in Amsterdam, verdacht pakket in Brabant géén explosief

Bron © AD

Bombrief ING Amsterdam Zuid Oost Afbeelding: AD/Peter Bakker

Bij het hoofdkantoor van ING aan de Bijlmerdreef in Amsterdam is donderdagmiddag een bombrief ontploft. Eén persoon heeft rook ingeademd en wordt gecontroleerd door ambulancepersoneel. Dat gebeurde rond 12.00 uur. Eén persoon heeft rook ingeademd en wordt gecontroleerd door ambulancepersoneel.

Uit voorzorg is ook de brandweer opgeroepen. Volgens een woordvoerster van ING gaat het om een kleine ontploffing en is er verder niemand gewond geraakt. .

Lees ook: Oppassen als pakje tikt, sist of naar marsepein ruikt

Op de Bijlmerdreef in Amsterdam Zuidoost bevinden zich veel banken. Het gebouw hoeft niet ontruimd te worden.

De politie heeft de zaak in onderzoek en kijkt of er verband is met eerdere bombrieven. Deze leek in elk geval op de andere exemplaren.

Oudenbosch

Twee uur nadat de brief ontplofte werd in het Brabantse Oudenbosch een verdacht pakketje gevonden waar rook uitkwam. Oudenbosch is een dorpje in het westen van de provincie, tussen Roosendaal en Etten-Leur.

Een postbezorger vond het pakketje tussen de bestellingen in zijn bus en legde het op straat nadat het begon te roken. De politie heeft het pakketje onderzocht en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) gewaarschuwd. De omgeving werd ruim afgezet.

Een kwartier na de vondst werd duidelijk dat het pakket geen explosief bevat maar een rokende fles voor koelsystemen. De situatie is weer veilig.

Bitcoins

Donderdagochtend werd een bombrief aangetroffen bij bedrijf Unisys Payment Services & Solutions in Leusden. De Explosieven Opruimingsdienst van de politie wist die vroegtijdig onschadelijk te maken. Woensdag ontploften wél twee brieven met explosieven in Amsterdam en Kerkrade, maar daar vielen geen gewonden.

De nieuwe bombrieven volgen na meerdere exemplaren in januari, die op diverse locaties in het land werden aangetroffen. De politie houdt er rekening mee dat het gaat om dezelfde verzender. Woensdag werd duidelijk dat de vermeende afzender een bedrag in bitcoins eist.

Lees ook: Scheur, sis en knal bij bombrief in Kerkrade: ‘Het had veel erger kunnen aflopen’

Zorgelijk

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) noemt de grote hoeveelheid aan bombrieven ‘zorgelijk’. ,,Voor zover we nu kunnen overzien zijn er geen slachtoffers, geen gewonden. Dus dat is fijn,” zegt Dekker. “Voor de rest moet de politie onderzoek doen.”

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid houdt de situatie rond de explosies in de gaten. De NCTV heeft een coördinerende rol, stelt Dekker. De politie pakte de zaak groot op, maar een verdachte kwam tot nu toe niet in beeld. De bombrievenmaker leek zich echter gedeisd te houden.

Jumbo-afperser

De zaak doet steeds meer denken aan die van afperser Alex O., de man die supermarktketen Jumbo afperste, plaatste binnen één maand drie bommen en stuurde één bombrief. Ondertussen bleef O. in versleutelde e-mails 2000 bitcoins eisen. Daar ging hij mee door tot hij uiteindelijk kon worden gepakt.

Door Sebastiaan Quekel

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen