Carnavalsfederatie onthutst door schrappen naam carnaval: ‘Helemaal van de pot gerukt’

Bron © AD

Foto ter illustratie. Afbeelding: Theo Peeters/AD

,,Helemaal van de pot gerukt”, voorzitter Rob van de Laar van de Brabantse Carnavals Federatie heeft geen goed woord over voor het besluit van een school in Zevenaar die het carnavalsfeest voortaan het verkleedfeest wil noemen.

De Zevenaarse basisschool IKC Carrousel maakte vrijdag bekend dat het feest op school van naam verandert. ,,Onze samenleving is op christelijke waarden gebaseerd, ongeacht of je daarin gelooft of niet”, zegt directeur Petra van den Brink. ,,Maar wij zijn een openbare school. Dus we doen mee met de traditie, maar geven het wel een andere naam.”

Lees ook: Geen carnaval maar ‘verkleedfeest’ op basisschool in Gelderland

Verkleedfeest

De naam is veranderd naar ‘verkleedfeest’ op initiatief van de oudervereniging van de school, bevestigt Judith van der Schaaf van de oudervereniging. ,,De Carrousel is een openbare basisschool waar we geen bepaald geloof willen aanhangen. Carnaval is een feest dat wordt gevierd vanuit een katholieke traditie, vandaar de naamsverandering”, zegt zij.

Van de Laar, voorzitter van de Brabantse Carnavals Federatie en groot deskundige van carnaval vindt het besluit grote onzin. ,,Het wordt nu wel een beetje al te dol in Nederland.” Volgens Van de Laar kent carnaval namelijk niet alleen een katholieke achtergrond. ,,Er zitten ook heidense en zelfs Romeinse invloeden in. Natuurlijk wordt het aan de vooravond van de vastenperiode gevierd maar wie legt er nu in godsnaam nog de link met de katholieke kerk?”

Door Joris Gerritsen