Nederland zegt ‘nee’ tegen twee miljard extra voor EU

Bron © AD

Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken, praat in Brussel met zijn Zweedse collega Ann Linde. Afbeelding: EPA

Het kabinet verzet zich tegen het nieuwe EU-begrotingsvoorstel dat voorzitter Charles Michel van de Europese Raad op tafel heeft gelegd. Voor Nederland zou het compromis neerkomen op een verhoging van de afdracht aan de EU met twee miljard euro, schrijft minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. Dat is niet acceptabel, stelt hij.

Volgens Blok is het voorstel van de Belg ‘niet de weg naar overeenstemming’, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Michel suggereert weliswaar in totaal 40 miljard euro minder uit te geven dan de Europese Commissie in 2018 nog voorstelde, maar het totaalplafond van 1095 miljard euro, verspreid over zeven jaar, ligt nog altijd ruim boven het door Nederland gewenste maximum. Of iets technischer: waar Michel aanstuurt op een begroting die gelijk is aan 1,074 procent van het totale bruto nationale inkomen van alle EU-landen bij elkaar, vindt Nederland 1 procent genoeg.

,,Duidelijk is dat het voorstel ver af ligt van de Nederlandse inzet om een afdrachtenstijging te vermijden”, schrijft Blok. Nederland wil dat de omvang van de EU-begroting niet alleen lager is dan nu op tafel ligt, maar wil ook dat Nederland – net als nu het geval is – een ‘substantiële permanente korting’ krijgt. Pas dan kan tot een ‘voor het kabinet acceptabel resultaat’ worden gekomen, aldus Blok.

‘Eerlijk’

In het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie zou Nederland zijn korting helemaal verliezen, waardoor de Nederlandse afdracht vanaf 2026 met bijna drie miljard euro per jaar zou stijgen. In het nieuwe voorstel staat slechts dat de korting stapsgewijs afgebouwd wordt, zonder daar specifiek invulling aan te geven.

Ook zou Nederland – net als andere EU-landen – een groter deel van de inningskosten van Europese invoerrechten mogen houden. Door de Rotterdamse haven en luchthaven Schiphol profiteert ons land bovengemiddeld van die regeling. De Commissie wilde dit tarief verlagen van 20 naar 10 procent, Michel houdt het nu op 12,5 procent.

Blok zal er maandag bij zijn Europese collega’s op hameren dat het uitgavenplafond van de EU verder naar beneden moet en dat de lasten ‘eerlijk’ verdeeld worden. ,,Een permanente correctie op de afdrachten is hiervoor de meest eenvoudige en transparante oplossing”, aldus Blok. Dat zal donderdag ook de boodschap van minister-president Mark Rutte zijn tijdens de meerdaagse, buitengewone top over de Europese meerjarenbegroting, stelt hij.

Door Laurens Kok

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen