Onderwijsbond wil dat leraren, ouders én leerlingen alle lesuitval melden

Bron © AD

De Algemene Onderwijsbond (AOb) roept onderwijspersoneel, maar ook ouders en leerlingen op om alles lesuitval te melden. Zo wil ze laten zien hoe groot de problemen rondom het lerarentekort al zijn. Afbeelding: ANP

De Algemene Onderwijsbond (AOb) opent dinsdag een meldpunt voor klachten over het lerarentekort. Onderwijspersoneel, maar ook ouders en leerlingen worden opgeroepen om alle uitval van lessen én de gevolgen daarvan te melden.

Het is de eerste actie op de derde dinsdag van de maand na de onderwijsstaking eind januari. Basis- en middelbare scholen sloten de deuren om te strijden voor betere salarissen en vermindering van de werkdruk. Daarmee hopen ze hun beroep aantrekkelijker te maken en uiteindelijk meer leraren te trekken zodat een groeiend tekort wordt afgewend.

De AOb kondigde direct aan dat er elke maand verrassingsacties volgen om de problemen in het onderwijs op de agenda te houden. De eerste is een publieksvriendelijke actie. ,,De Tweede Kamer nam eerder een motie aan om de problemen van het lerarentekort landelijk te registreren, maar de minister legt die naast zich neer. We weten nu niet eens hoe groot het tekort is. Dat willen we in kaart brengen”, verklaart woordvoerder Esther Sloots.

Zelf oplossen

Nu lossen scholen veel problemen zelf op, bijvoorbeeld door leraren die parttime werken op hun vrije dagen voor de klas te zetten of onderwijsassistenten de groep te laten draaien. Op middelbare scholen is het tekort nog moeilijker te zien, omdat leerlingen veelal een tussenuur hebben.

Op de AOb-site komt een maand lang een teller te staan om de problemen te laten zien. De onderwijsbond hoopt dat het ministerie van Onderwijs daarna alsnog het stokje overneemt. De AOb overhandigt de eerste melding dinsdag aan de Tweede Kamerleden Lisa Westerveld (GroenLinks) en Peter Kwint (SP). Zij zijn de indieners van de motie waarop deze actie drijft.

Door Ellen van Gaalen